1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Savolainen metsä ja Valkeakosken tehtaanpiiput – Legendaariset maisemakuvat heräävät henkiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

35 vuotta sitten Anssi Tikanmäki maalasi suomalaisen maiseman musiikiksi. Nuottikuvassa Lapin tunturit näkyvät intervallihyppyinä ja tehtaan tohina kuuluu teoksen rytmissä.

Anssi Tikanmäki julkaisi Maisemakuvia Suomesta albumin 35 vuotta sitten.
Vuonna 2017 Tikanmäen rakastettuja maisemakuvia kuullaan ympäri Suomen, kun Anssi Tikanmäki Orkesteri aktivoituu Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Lapin tunturit. Aamu lakeuksilla. Tuusulan moottoritie. Kesäranta Etelä-Saimaalla. Valkeakosken tehtaanpiiput. Savolainen metsä. Kiutaköngäs. Muuttuva maaseutu.

Idea suomalaisia maisemakuvia sisältävästä levystä syntyi puisessa junanvaunussa yön valoisina tunteina keväällä 1975, kun aurinko nousi pohjanmaalaisen latomeren ylle.

– Olin aloittanut opiskelun Sibelius-Akatemiassa, ja reissasin usein Helsingistä kotikonnuille Haapajärvelle. Junassa sain ensimmäiset tahdit Aamu lakeuksilla -nimiseen kappaleeseen. Huomasin, että tässä on hyvä nimittäjä omalle teokselle, muistelee muusikko-säveltäjä Anssi Tikanmäki.

Sittemmin ideasta syntyi instrumentaalilevy nimeltä Maisemakuvia Suomesta. Se julkaistiin vuonna 1981 ja se on edelleen Tikanmäen tunnetuin ja myydyin teos.

Maisemat nuottikuvina

Levyn kappaleet kuvaavat suomalaisia maisemia ja luonnon kauneutta, ja myös musiikillisesti ne ammentavat voimansa suomalaisesta musiikkiperinteestä.

Valkeakosken tehtaanpiiput antoivat aiheen ajatella, että mitähän siellä tehtaan sisällä tapahtuu ja siitä lähti sen kappaleen rytmi ja idea.

Anssi Tikanmäki

– Esimerkiksi Valkeakosken tehtaanpiiput antoivat aiheen ajatella, että mitähän siellä tehtaan sisällä tapahtuu ja siitä lähti sen kappaleen rytmi ja idea. Lapin tunturit taas on ymmärrettävä nuottikuvana, intervallihypyt kuvaavat maisemaa.

Levyn kappaleita on vuosikymmenten saatossa esitetty niin sinfoniaorkesteriversioina, sekstetillä, kvintetillä kuin duonakin. Musiikillisten maisemakuvien kokoa voi siis muuttaa vähän samaan tapaan kuin kuvakokoa muutenkin.

– Musiikki on fleksiiibeli asia, sitä voi esittää hyvin monella eri tavalla. Varsinkin Maisemakuvissa on niin selkeitä teemoja, että niitä voi hyvin muokata eri kokoonpanoille. Pienimmillään olen soittanut niitä pojan kanssa kahdestaan, Tikanmäki kertoo.

100-vuotista Suomea juhlitaan isolla orkesterilla

Anssi Tikanmäen maisemakuvia on kuunneltu jo 35 vuotta. Kuva: Keitelejazz

Viime aikoina Anssi Tikanmäen Orkesteri on keikkaillut harvakseltaan, vain muutaman kerran vuodessa. Ensi vuonna 100-vuotiaan Suomen kunniaksi on kuitenkin tarkoitus aktivoitua ja lähteä ison orkesterin kanssa liikenteeseen.

Tikanmäki kertoo, että parhaillaan kerätään voimia ja sovitetaan musiikkia uusiksi. Kovin paljoa säveltäjä ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tulevista keikoista paljasta.

– Tarkoitus on käydä enemmän keikoilla 100-vuotiaan Suomen kunniaksi ja tehdä nimenomaan Maisemakuvaa. Keikkailemme otsakkeella "Maisemakuvia 100-vuotiaasta Suomesta".

Anssi Tikanmäki Orkesterin seuraava keikka on lauantaina 30. heinäkuuta Äänekosken Keitelejazzilla (siirryt toiseen palveluun), jossa maisemakuvat soivat kuuden muusikon voimin.

Anssi Tikanmäkeä haastatteli Arvo Vuorela.