1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Alzheimerin tauti

Ammatti vaikuttaa Alzheimerin taudin riskiin, opettajilla hyvä ennuste

Ahkeraa ajattelua vaativa työ ihmisten parissa voi jopa kumota epäterveellisen ruokavalion vaikutuksia dementian synnyssä, kertovat tuoreet tutkimukset.

Kuva: Yle

Opettajan ja lääkärin ammateissa työskentelevillä on ammattialoista pienin todennäköisyys sairastua Alzheimerin tautiin, kertovat maailman suurimmassa dementiakonferenssissa Kanadan Torontossa esitellyt tutkimukset (siirryt toiseen palveluun).

Wisconsinin Alzheimer-tutkimuskeskuksessa Yhdysvalloissa ja Baycrestin terveystutkimuskeskuksessa Torontossa tehtyjen tutkimusten mukaan ahkerasti jumpatut aivot antavat "ison kognitiivinen reservin" eli liikkumavaran, jolla voi vastustaa muiden riskien vaikutusta.

Ainakin yhden dementian riskitekijän eli epäterveellisen ruokavalion havaittiin vaikuttavan vähemmän, jos ihmisellä on aivojen runsasta käyttöä vaativa työ ja harrastukset sekä vilkas sosiaalinen elämä. Suojaa antavat opettajan ja lääkärin ammatin lisäksi muutkin työt, joita tehdään ihmisten parissa eikä esimerkiksi tehtaassa tai pelkästään tietokoneen ääressä.

Toronton konferenssissa on esitelty myös muita tutkimustuloksia, muun muassa geeni, joka vaikuttaa suojelevan Alzheimerin taudilta. Aiemmista tutkimuksista tunnetaan 20 Alzheimerille altistavaa geeniä.

Elämäntyylikysymykset yhä tärkeämpiä Alzheimer-tutkimuksessa

Tutkijat ovat viime vuosina tulleet yhä vahvemmin siihen tulokseen, etteivät muistin menettäminen ja sekavuus ole ikääntymisen luonnollinen seuraus, joka ei ole vältettävissä.

Joidenkin dementian muotojen puhkeamiseen elämäntavoilla on suuri merkitys. Tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, vähäinen liikunta ja paljon punaista lihaa, perunoita, sokeria ja valkoista leipää sisältävä ruokavalio ovat edelleen riskitekijöitä esimerkiksi  Alzheimerin taudissa. Uusien havaintojen mukaan syy–seuraus-suhde ei kuitenkaan ole suoraviivainen.

– Pitkä koulutus ja haastava ammatti voivat vaikuttaa enemmän kuin vain hidastaa älyllisten toimintojen heikkenemistä. Ne voivat todellakin kumota epäterveellisen ruokavalion ja aivojen pienten verisuonten sairauksien vaikutuksia, sanoi Toronton konferenssin järjestäneen kansainvälisen Alzheimer-tutkimusjärjestön johtaja Maria Carrillo.

Hänen mukaansa on yhä ilmeisempää, että lääketutkimuksen lisäksi kannattaa panostaa elämäntyylikysymyksiin dementiasairauksien hoitamiseksi ja viime kädessä jopa estämiseksi.