Rion olympialaiset avaa Brasilian väliaikainen presidentti

Brasilian hyllytetty presidentti Dilma Rousseff jättäytyy pois olympialaisten avajaisista, vaikka hän oli saanut kutsun saapua paikalle.

Dilma Roussef. Kuva: Fernando Bizerra Jr. / EPA

Brasilian väärinkäytösepäilyjen vuoksi hyllytetty presidentti Dilma Rousseff aikoo jäädä pois Rion kesäolympialaisten avajaisista.

Väliaikainen presidentti Michel Temer ja Rousseff ovat molemmat saaneet kutsun avajaisiin, mutta Temer avaa kisat.

Rousseff on ilmoittanut jäävänsä pois, koska hänellä ei ole virallista roolia avajaisissa. Kahden presidentin läsnäolo olisi ollut hankalaa ulkomaalaisille arvovieraille ja diplomaateille.

Istuva presidentti Temer toivoi aiemmin GloboNewsin haastattelussa, että Rousseffin oikeudenkäynti olisi saatu päätökseen ennen 5.–21. elokuuta järjestettäviä olympialaisia.

Luiz Inácio Lula da Silva jää myös pois

Rousseffin edeltäjä, vasemmistolainen Luiz Inácio Lula da Silva boikotoi myös avajaisia. Lula oli keskeinen vaikuttaja vuonna 2009 siihen, että Brasilia sai kisaisännyyden Rio de Janeiroon.

Brasilian kisat ovat ensimmäiset kesäolympialaiset Etelä-Amerikassa ja toiset kisat, jotka järjestetään Latinalaisessa Amerikassa. Näiden kisojen jälkeen Afrikka on ainoa asuttu maanosa, jossa ei ole koskaan järjestetty kesä- tai talviolympialaisia.