1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat etsii uusia ratkaisuja laittoman maahantulon suitsimiseksi

Lähes 80 000 Yhdysvaltoihin pyrkinyttä ihmistä on pidätetty viime vuoden lokakuun jälkeen maan eteläisellä rajalla. Väli-Amerikan maista tulevat siirtolaiset pakenevat rikollisuutta ja kuivuuden aiheuttamia ongelmia.

Vartijat kävelevät kohti Yhdysvaltojen ja Meksikon välistä rajavyöhykettä eristävää aitaa. Kuva: Sandy Huffaker

Kehnoja oloja pakenevien ihmisten virta El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista Yhdysvaltoihin on kiihtynyt viime syksyn jälkeen. Tulijoiden joukossa on paljon yksin matkustavia lapsia.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto aikoo nyt laajentaa ohjelmaansa siirtolaisten auttamiseksi. Tavoitteena on lisätä mahdollisuuksia lailliseen maahantuloon sekä helpottaa perheenyhdistämistä, mutta suunnitelman yksityiskohdista ei ole annettu juurikaan tietoja.

Yksi suunnitelma on, että osa tulijoista sijoitettaisiin väliaikaisesti Costa Ricaan siksi ajaksi, kun heidän tilannettaan käsitellään Yhdysvalloissa.

Tällä hetkellä suuri ongelma on se, että Yhdysvaltoihin tulee paljon ihmisiä laittomasti Meksikon kautta. Viime lokakuusta lähtien rajalta on otettu kiinni lähes 80 000 ihmistä.

Siirtolaistulva on herättänyt arvostelua Obaman hallintoa kohtaan. Kriitikoiden mielestä tilanteen hoitamiseksi ei ole tehty tarpeeksi. Toisaalta maahanmuuton vastustajat ovat myös aktivoituneet. Republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donlad Trump on esittänyt, että Meksikon rajalle tulisi rakentaa muuri, joka estäisi laittomien siirtolaisten tulon Yhdysvaltoihin.