Metron harjoitusajossa sattui kolari – yhteys Itäkeskus-Vuosaari on poikki koko päivän

Metrojunat törmäsivät Helsingissä lähellä Itäkeskuksen metroasemaa. Metrorata vaurioitui, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Kotimaa
Metro Vuosaaren metroasemalla Helsingissä.
Metroyhteys välillä Vuosaari-Itäkeskus on poikki keskiviikkona.Tiina Jutila / Yle

Harjoitusajossa ollut metrojuna sekä koeajoliikenteessä ollut metrojuna törmäsivät toisiinsa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä noin puoli kolmen aikaan. Itäkeskuksen metroaseman läheisyydessä sattunut törmäys vaurioitti metrorataa. Onnettomuus ei aiheuttanut henkilövahinkoja, kertoo Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) tiedotuspäällikkö Sari Kotikangas.

– Yön aikana metroradoilla ei tietenkään ole muuta liikennettä, eli henkilöliikenteelle ei koitunut mitään vaaraa tai haittaa, Kotikangas sanoo.

Onnettomuus sattui, kun koulutusajossa ollut vanhempi metrojuna ja koekäytössä ollut uuden kaluston metrojuna törmäsivät toisiinsa Itäkeskuksessa. Toinen junista oli ollut pysähtyneenä osittain vaihtoraiteella, jolloin toinen juna oli törmännyt siihen töytäissen toisen vaunuista pois kiskoilta.

– Siellä on nyt jännite poikki ja kisko täytyy vaihtaa. Lisäksi HKL ottaa törmäyksen kärsineet junat pois käytöstä korjattaviksi, kertoo paikalla ollut palomestari Petri Strandberg Helsingin pelastuslaitokselta.

Sitä, miten ja miksi junat pääsivät törmäämään toisiinsa, ei vielä tiedetä. Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut onnettomuudesta tutkinnan, kertoo johtaja Veli-Pekka Nurmi.

– Tuhannen taalan kysymys on nyt se, että miten on mahdollista, että näin on päästy ajamaan näitä junia. Onni on se, että tämä sattui yöaikaan. En halua lähteä jossittelemaan, mutta jos junassa sisällä ja laiturilla olisi ollut matkustajia, se olisi todennäköisesti oleellisesti pahentanut tilannetta, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan jotain on mennyt pieleen liikenteenohjauksen, kuljettajan ja turvalaitetekniikan yhteistoiminnassa. Niiden pitäisi estää tällaiset törmäykset kokonaan.

Bussit tilalle

Metro ei liikennöi tänään keskiviikkona Vuosaari–Itäkeskus osuudella ratavaurion vuoksi. Korvaavat bussit tunnuksella 99V lähtevät asemien läheisyydestä pysäkeiltä, jotka on merkitty oranssilla linjakilvellä. Korvaavien bussien vuoroväli on 10–15 minuuttia. HSL pyytää kuitenkin matkustajia varautumaan epäsäännölliseen vuoroväliin.

– Nyt järjestettiin niin monta korvaavaa bussia, kuin nopealla aikataululla onnistui, Kotikangas sanoo.

Muussa metroliikenteessä muutama aamun ensimmäinen lähtö Mellunmäen ja Itäkeskuksen välillä jouduttiin perumaan. Vuosaareen normaalisti ajavat junat kääntyvät tänään Itäkeskuksessa takaisin Ruoholahteen, mikä aiheuttanee raiteiden korjaamisen ohella viivästyksiä metroliikenteeseen koko päivän.

Juttua täydennetty pelastuslaitoksen ja onnettomuustutkintakeskuksen kommenteilla ja muilla lisätiedoilla kello 8.28, 9.17 ja 10.34.