Euroopan levottomuudet mietityttävät paikallispoliisiakin – "Pahoinvointia on maailmalla"

Euroopassa on levotonta, mutta pohjoisessa Suomessa väkivaltatekojen uhka on arvioitu erittäin pieneksi. Ulkomaiden levottomuudet pitävät kuitenkin paikallispoliisienkin tuntosarvet herkillä. Esimerkiksi uhkaaviin puheisiin puututaan entistä herkemmin, ja ihmisten taustoja tarkistetaan rutiininomaisesti.

Kotimaa
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Euroopan väkivallantekoja ja levottomuuksia on seurattu tarkasti myös Oulun poliisissa.

Oulun poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtaja Arto Autio kertoo, että varsinaista valmiutta ei ole kuitenkaan jouduttu nostamaan, sillä uhka väkivallanteoille on arvioitu erittäin pieneksi.

Sen sijaan poliisi arvioi nykyään entistä herkemmin yksittäisten henkilöiden mahdollista uhkaa ja vaaraa, ja tätä työtä on viime aikoina entisestään Oulun seudullakin tehostettu.

– Puutumme uhkapuheisiin nykyään hyvin herkästi, ja teemme yksittäisiin ihmisiin kohdistuvia uhka- ja vaara-arvioita rutiininomaisesti. Selvitämme ihmisten taustoja ja arvioimme, voisiko levottomiin puheisiin oikeasti liittyä jonkinlaista vaaraa, Arto Autio selventää.

Aution mukaan uhka- ja vaara-arvioinnit yleistyivät Suomessa koulusurmatapausten jälkeen.

Puutumme uhkapuheisiin nykyään hyvin herkästi.

Arto Autio

Tietoa vihapuheista ja uhkauksista poliiisi saa oman seurannan kautta muun muassa sosiaalisesta mediasta. Myös kansalaisilta tulee vihjeitä viranomaisille, mitä poliisi pitää erittäin hyvänä.

Yhteistyöllä pyritään tunnistamaan uhkat

Arto Aution mukaan paikallispoliisit tekevät Suomessa erittäin tiivistä yhteistyötä esimerkiksi suojelupoliisin, keskusrikospoliisin ja erilaisten turvallisuustoimijoiden kanssa.

– Viime aikoina olemme vielä tarkistaneet, että meidän omat toimintatapamme ja järjestelmämme ovat kunnossa, jotta voisimme tunnistaa ja puuttua mahdollisiin uhkiin jo etukäteen. Tavoitteena on tietenkin, että mahdolliset yksittäisten ihmisten spontaanit, äärimmäiset väkivaltateot voitaisiin estää.

Aution mielestä Suomen poliisilla on olemassa tällaiseen työhön hyviä toimintamalleja. Hälytys- ja valvontayksikön johtaja sanoo kuitenkin, että yksistään se ei aina riitä.

– Meidän kaikkien, myöskin kansalaisten, täytyy tehdä tässä asiassa yhteistyötä. Sillä tavalla me voimme tunnistaa paremmin mahdolliset uhkatilanteet ja voisimme auttaa ajoissa niitä ongelmaisia ihmisiä, jotka apua tarvitsevat.

Kokenut poliisi huolissaan toistuvista väkivallanteoista

Oulun poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtajana toimiva Arto Autio on työskennellyt poliisina jo pitkään, 27 vuotta. Mittavan uran ajalle on mahtunut monenlaista, ja Pohjois-Suomi on näyttänyt poliisille sekä hyvät että huonot kasvonsa.

Meidän kaikkien, myöskin kansalaisten, täytyy tehdä tässä asiassa yhteistyötä.

Arto Autio

Pohjoista Suomea, ja Suomea ylipäänsä, Autio pitää kuitenkin edelleen varsin turvallisena paikkana. Euroopan väkivaltaiskut ovat kuitenkin herättäneet huolta täälläkin.

– Nämä äärimmäiset väkivaltateot ovat erittäin ikäviä, ja ne osoittavat, että pahoinvointia on maailmalla. Olen huolissani siitä, että nämä teot ovat viime aikoina toistuneet. Joskus käy näin, että tällainen toiminta saa sytykkeitä eri puolilla maailmaa. Syntyy niin sanottu lumipalloefekti, hän pohtii.

Autio kuitenkin korostaa, ettei poliisilla ole tiedossa, että vastaavien tekojen toteutumiseen pohjoisessa olisi pienintäkään uhkaa tai vaaraa.

– Jos vihiä sellaisesta tulee, siihen suhtaudutaan tietenkin erittäin vakavasti.