Liechtenstein, Barbados, Benin ja Seychellit – Me olemme Suomen pienimpiä vähemmistöjä

Suomessa asuu Tilastokeskuksen mukaan yksi Liechensteinin kansalainen, neljä Seychellien, kuusi Barbadoksen ja 14 Beninin kansalaista. Tässä esittäytyy heistä neljä.

Kotimaa
Chimène Deguenongan.
Chimène Deguenongan.Katriina Laine / Yle

Chimène Deguenongan:

Saavuin Suomeen kymmenen vuotta sitten talvella, ja koin pakkasen ensimmäistä kertaa elämässäni. Beninissä alin lämpötila on noin +25 astetta, Suomessa oli tuolloin –25 astetta. Kylmyyttä oli havainnollistettu minulle pakastimella, ja pakastinhan ei edes ole yhtä kylmä kuin Suomessa oli tuolloin. Ensimmäiset päivät istuin sisällä pipo päässä.

En ollut vieraillut Euroopassa aikaisemmin. Tapasin Beninissä suomalaisen miehen, joka matkusti sinne usein. Tutustuin häneen, kun hän yöpyi veljeni pitämässä majatalossa, ja myöhemmin menimme naimisiin. Asuttuani Suomessa vuoden pääsin suomen kielen kurssille ja vuoden kestävään peruskouluun, joka valmensi maahanmuuttajia paikalliseen kulttuuriin. Koulussa sain ystäviä muista ulkomaalaisista. Suomalaisiin on vaikea tutustua.

Peruskoulun jälkeen aloitin lähihoitajaopinnot ammattikoulussa, jossa opin hyvin myös suomen kielen. Valmistuttuani aloin työskennellä henkilökohtaisena avustajana noin viisikymppiselle naiselle. Hän oli ihana, hänestä tuli mun mamma! Mutta hän kuoli noin vuoden päästä työni alkamisesta, ja sen jälkeen olen työskennellyt vammaisten hoitokodissa. Viihdyn työpaikassani hyvin, se on minulle kuin koti.

Muutettuani Suomeen koin monia noloja tilanteita. Tervehdin iloisesti jokaista vastaantulijaa, mutta ihmiset eivät tervehtineet takaisin. Hauskoja tapauksia sattuu edelleen etenkin kielen kanssa. Saatan sanoa sanan, joka muistuttaa tarkoittamaani sanaa mutta tarkoittaa aivan eri asiaa. Suomalaiset kuitenkin vain nyökyttelevät, he eivät naura minulle eivätkä kehtaa korjata virhettä.

En voinut kuvitella, kuinka jokin kulttuuri voi olla niin erilainen kuin omani. Tapaamiset ystävien kanssa järjestetään virallisesti, ne sovitaan kaksi viikkoa etukäteen, ja aikataulusta pidetään tiukasti kiinni. Afrikassa ei tarvitse suunnitella, asiat hoituvat rennosti ja ajan kanssa.

Ensimmäiset päivät istuin sisällä pipo päässä.

Chimène Deguenongan

Lisäksi Beninissä perhe on kaikista tärkein asia. Isovanhemmat, lapset ja lapsenlapset asuvat samassa taloudessa, ja kaikki toimivat yhdessä. Beniniläisvanhemmat esimerkiksi päättävät suomalaisvanhempia jämäkämmin, mitä lapsi saa tehdä ja mitä ei. Ei, en keksi mitään yhteistä suomalaisen ja beniniläisen kulttuurin kanssa.

Minulla on uusi puoliso ja kolmivuotias tytär. Pyrin menemään joka toinen vuosi Beniniin kolmeksi kuukaudeksi. Viimeksi olimme siellä, kun tyttäreni täytti kolme vuotta. Hän viihtyi siellä erittäin hyvin, hän sai juosta muiden lasten kanssa lämpimässä säässä pitkin pihoja. Benin on täynnä eri eläimiä, mutta Suomeen palattuamme lapseni muisti vain, että "siellä oli paljon hämähäkkejä!”

Dominik Lukas Vogt:

Jos haluaa opiskella maan tapoja, pitää asua maassa. Tämä pätee myös kuoroihin.

Opiskelin kuoronjohtamista Liechtensteinissa, ja mietin opintojen jatkamista ulkomailla. Professorini ehdotti Pohjois-Euroopan maita, ja valitsin Suomen. Se vaikutti kaikkein eksoottisimmalta, jopa kaikista Pohjoismaista.

Dominik Lukas Vogt
Dominik Lukas Vogt.Kimmo Hiltunen / Yle

Muutin Helsinkiin kaksi vuotta sitten syksyllä, jolloin aloitin maisteriohjelman Sibelius-Akatemiassa. Kuorot ovat täällä tasokkaampia kuin Liechtensteinissa. Kuorojen organisointi, kuoronjohto ja etenkin itse kuorolaulu ovat erilaisia verrattuna saksankieliseen alueeseen. Suomessa esimerkiksi 18–20-vuotiaat kuulostavat paljon nuoremmilta kuin keskieurooppalaiset. En ole ihan varma, mistä se johtuu, lauluääni ja äänenkäyttö vain ovat omanlaisiaan.

Pidin Suomesta aluksi – kunnes tuli talvi. Alpeilla asuessani olen tottunut lumeen, mutta täällä oli pimeä ja musta talvi. Seuraavana vuonna meni jo paljon paremmin. Ymmärsin, että kunhan pitää itsensä kiireisenä, pärjää hyvin.

Tapaamalla ihmisiä ja osallistumalla eri tapahtumiin talvi sujuu mukavammin kuin olemalla vain yksin kotona. Ja jos viettää joka tapauksessa kuoroharjoituksissa sisätiloissa pitkän illan, pimeydellä ei ole väliä.

Pohjolan kesä on kaunis. Vaikka toisinaan kaipaankin Liechtensteinin vuoristoa, pidän Suomen luonnosta. Pääkaupungin keskustassakin asuva pääsee metsään tai veden äärelle kymmenessä minuutissa.

Suomi vaikutti kaikkein eksoottisimmalta, jopa kaikista Pohjoismaista.

Dominik Lukas Vogt

Suomen ja Liechtensteinin välillä on eroja muun muassa ruokailussa. Täällä syödään paljon kalaa ja juodaan lounaalla maitoa. Maitoa ruokajuomana ei voisi kuvitellakaan Liechtensteinissa. Toinen ero on englannin kielen taito, joka on suomalaisilla paljon parempi kuin liechtensteinilaisilla. Kotimaassani on todella harvinaista, että esimerkiksi bussikuskit osaisivat vieraita kieliä.

Suomalaisia voi olla alussa hieman vaikea lähestyä, mutta heistä saa hyviä ystäviä, kun vain osallistuu yhteisiin aktiviteetteihin. Suomalaiset eivät ole niin ujoja kuin heidän sanotaan olevan.

Jeremy Drakes:

Alun perin kiinnostuin Ruotsista. Harrastin taistelulajeja, ja sain tietoa samoja taistelulajeja harrastavista pohjoismaalaisista. Opiskelin joitakin vuotta sitten Barbadoksella, ja ajattelin, että voisin mennä jatkamaan opintoja Ruotsiin. Aloitin ruotsin kielen kirjekurssin, jonka kautta tutustuin suomalaiseen opettajani. Pidettyämme yhteyttä hän pääsi katsomaan minua Barbadokselle. Ja vuonna 2014 tulin hänen perässään Suomeen.

Jeremy Drakes
Jeremy Drakes.Olga Pihlman / Yle

Suomi tuntui heti isolta maalta. Olin vieraillut aikaisemmin Isossa-Britanniassa, mutta Barbadokseen verrattuna Suomikin oli vilkas: Etenkin Helsingin kaduilla näkyi paljon ihmisiä, raitiovaunut ja metrot kulkivat, ja rakennukset olivat isoja sekä näyttäviä. Barbados on erittäin pieni maa, siellä on alle 300 000 asukasta.

Vaikka tulin Suomeen kesäkuussa, täällä oli todella kylmä. Barbadosilla on yksi vuodenaika, kesä. Mutta pidän talvestakin. Talviaktiviteetit, kuten luistelu ja lumilautailu, vaikuttavat hauskoilta, ja haluan kokeilla niitä tulevana talvena.

Myös monet muut suomalaiset perinteet ovat kiinnostavia. Suomalaisista ruokalajeista suosikkejani ovat silli ja mämmi.

Sauna oli minulle ensimmäisellä kerralla uskomattoman, jopa sietämättömän, kuuma. Pelkäsin, että kuolen. Mieleeni on jäänyt myös hetki, jolloin näin paarman ensimmäistä kertaa. Tyttöystäväni käski, etten saa antaa sen purra, joten aloin juosta sitä karkuun. Se oli hauskaa.

Suomalaisista ruokalajeista suosikkejani ovat silli ja mämmi.

Jeremy Drakes

Barbados on hyvin monikulttuurinen maa, ja ihmiset ovat erittäin avoimia. Suomalaiset sen sijaan arvostavat ihmisten henkilökohtaista tilaa, mutta koska sopeudun helposti uusiin kulttuureihin, se ei haittaa minua. Itse asiassa se on aika siistiä.

Viime vuonna matkustin viimein Tukholmaan. Oli kiinnostava vierailla kaupungissa, sillä olin ollut kiinnostunut Ruotsista kauan. Pidin Ruotsista, mutta pidän Suomesta vielä enemmän.

Mifa Gref:

Miksi ei, mietin ajatuksesta muuttaa Suomeen. Rakastan miestäni, eikä muulla ollut merkitystä.

Tänä vuonna siitä tuli kuluneeksi 15 vuotta. Tutustuin mieheeni, kun hän työskenteli Wärtsilällä Seychelleillä. Vuoden päästä tapaamisestamme menimme naimisiin ja lensimme Suomeen.

Misa Gref.
Misa Gref.Jarkko Heikkinen / Yle

Suomi oli hyvin outo, mutta mielenkiintoinen maa: Täällä oli paljon isoja kauppoja, kesälläkin illat olivat viileitä ja ihmiset olivat hiljaisia.

Mutta ihastuin luontoon. Ympärillä oli puita ja kauniita kukkia. Aloin opiskella suomea ja ruotsia, ja nyt puhun paremmin ruotsia kuin suomea, sillä mieheni on ruotsinkielinen. Kieliopintojeni jälkeen sain koulustani töitä siivoojana, ja työskentelen siellä edelleen eri tehtävissä.

Suurin ongelmani on ollut se, että suomalaiset eivät ole kovin sosiaalisia. Seychelleillä puhumme ihmisille: tunnemme naapurimme, tervehdimme toisiamme, istumme tuntemattomienkin ihmisten ja katsomme toista silmiin.

Suomalaiset eivät ota katsekontaktia, mistä en oikein pidä. Mutta minä olen kova puhumaan, ja minun on helppo puhua ihmiselle tilanteessa kuin tilanteessa. Suomalaisista voi saada ystäviä, kunhan tekee itse aloitteen.

Uudessa kulttuurissa tuntui kuin olisin ollut jälleen lapsi, kaikki piti opetella alusta: kuinka pukeutua kylmällä, kuinka kävellä lumessa, oli opittava uusi kieli ja totuteltava uudenlaiseen ruokaan. Kaikki oli uutta!

Uudessa kulttuurissa tuntui kuin olisin taas lapsi, kaikki piti opetella alusta.

Misa Gref

Isoin yllätys on ollut sää. Jouduin totuttelemaan yhden vuodenajan säästä neljään vuodenaikaan. Talvi on liian pitkä ja kylmä, vaikka nykyään talvet ovatkin leutoja. Vieläkään en osaa hiihtää. Harjoittelimme hiihtoa koulussa, mutta en pysynyt pystyssä suksilla edes paikallaan.

Nautin ruoanlaitosta, ja kutsumme usein ystäviämme syömään. Yritän yhdistellä suomalaista ja seychelliläistä keittiötä, eli lisään ruokaan esimerkiksi eri mausteita ja sipulia. Chili tosin täytyy tarjoilla erikseen, sillä suomalaiset eivät voi syödä kovin tulista ruokaa. Seychelleillä syödään muun muassa riisiä, kalaa ja tuoreita hedelmiä.

Minulla on Suomessa työ, aviomies, 11-vuotias poika ja ystäviä, muuten elämä täällä olisi haastavaa. Onneksi perheeni tukee minua, ja olen valmis ottamaan haasteet vastaan. Olen onnellinen – jos en olisi, muuttaisin takaisin Seychelleille.

Kun minulta kysytään, missä kotini on, vastaan Suomi.

Ihmisiä Espan puistossa.
Angelo Giordano / Pixabay

Kansalaisia joka mantereelta

Suomessa asuu noin 300 000 ulkomaan kansalaista. Tänne on muuttanut ihmisiä jokaiselta mantereelta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu ihmisiä lähes kaikista maailman maista, mutta ei yhtään esimerkiksi Andorrasta, Monacosta, San Marinosta, Vatikaanista, Omanista tai Qatarista.

Leichtensteinin lisäksi maita, joiden kansalaisia asuu Suomessa vain yksi, on Brunei, Karibianmerellä sijaitseva Saint Vincent ja Grenadiinit, Tyynen valtameren saari Tuvalu sekä Oseaniassa sijaitsevat Tonga ja Vanuatu.

Tilaston toisessa päässä on Viro, jonka kansalaisia Suomessa asuu yli 55 000. Venäläisiä täällä asuu 31 000, ruotsalaisia 22 000, kiinalaisia 8 000, somalialaisia noin 7 000 ja thaimaalaisia noin 7 000.

Korjaus 16.11.2018: Jeremy Drakes ei ole naimisissa: häntä varoitti paarmasta hänen tyttöystävänsä, ei vaimonsa, kuten jutussa aiemmin sanottiin.