1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uimataidoton vanhempi voi siirtää vesipelon lapselleen

Kolmasosa suomalaisista ei osaa uida. Aikuisille järjestetään uimakouluja, mutta uimaan pitäisi oppia jo herkkyyskaudella alakouluikäisenä.

Kotimaan uutiset
Kaksi uimaria ui Väinölänniemen uimatornista kuvattuna.
Markus Sjöberg / Yle

Kysyntää aikuisten uimakouluille riittää, mikä ei ole ihme, sillä valtakunnallisen tutkimuksen mukaan kolmasosa 15–64-vuotiaista suomalaisista on uimataidottomia.

– Kajaanissa järjestetään aikuisille syys- ja kevätkaudella uimakouluja, mutta myös tekniikkakursseja, joilla on mahdollisuus parantaa omaa uintitekniikkaa, kertoo Kajaanin vesiliikuntakeskus Kaukaveden uimaopettaja Päivi Piminäinen.

Loput suomalaiset, eli noin kaksi kolmasosaa pystynee seuraavaan (siirryt toiseen palveluun):

Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

– Se voi kuulostaa kyllä helpolta, mutta matka voi tulla ihmiselle yllätyksenä. Ei se ole ihan läpihuutojuttu, Piminäinen pohtii.

Uimakouluun lapsena

Uimataidottomuus voi olla aikuiselle ihmiselle häpeä, ja uimataidoton vanhempi saattaa tahtomattaan siirtää vaikkapa vesipelon lapselleen.

– Vanhempi on lapselle esimerkkinä. Jos vanhempi pelkää vettä tai ei ole sinut sen kanssa, niin useinse heijastuu lapseen, eikä lapsikaan uskalla lähteä liikkumaan vedessä – saati uimaan.

Se voi kuulostaa kyllä helpolta, mutta matka voi tulla ihmiselle yllätyksenä.

Päivi Piminäinen

Kajaanissa lasten uimakouluja järjestetään 4-vuotiaasta ylöspäin. Vanhemmat kuitenkin opettavat useimmiten itse lapsensa uimaan.

– Alakoulun alaluokilla on niin sanotut herkkyyskaudet, silloin pitäisi oppia uimaan, uimaopettaja Päivi Piminäinen sanoo.

Uimataitoa uimaopettaja pitää erittäin arvokkaana.

– Onhan se halpa henkivakuutus, uimataito siis. Sillä voi pelastaa sekä oman että toisenkin hengen. Ja se on kansalaistaito.

Lue seuraavaksi