Muistatko vielä jäävesihaasteen? Kampanjan poikima rahoitus tuotti tärkeän tutkimustuloksen

Haasteen tuottaman tutkimusrahoituksen avulla on löydetty uusi tautiin vaikuttava geeni. Asiantuntijoiden mukaan geenin löytäminen saattaa mahdollistaa uudenlaiset hoitomuodot.

terveys
Tuhannet thaimaalaiset osallistuivat haasteeseen ostoskeskuksen edessä Bangkokissa 22. elokuuta.
Tuhannet thaimaalaiset osallistuivat haasteeseen ostoskeskuksen edessä Bangkokissa 22. elokuuta.Narong Sangnak / EPA

Kesän 2014 villitys sosiaalisessa mediassa oli jäävesihaaste, Ice Bucket Challenge, jossa julkkikset ja tavikset kippasivat päälleen sangollisen jäävettä ja kuvasivat tapahtuman. Monet pitivät toimintaa päättömänä, mutta haaste keräsi 30 päivän aikana yli sata miljoonaa dollaria ALS-taudin tutkimusjärjestöille.

Jäävesihaasteen rahoituksen mahdollistamana taudin tutkimus on nyt ottanut uuden harppauksen. Yksi rahoitetuista tutkimushankkeista oli projekti nimeltä MinE.

Brittilehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) MinE-projektin tutkijat ovat löytäneet nyt tautiin vaikuttavan uuden geenin. Asiantuntijoiden mukaan geenin löytäminen saattaa mahdollistaa uudenlaiset hoitomuodot.

– Tämä on erittäin innostavaa, koska se osoittaa kaikille jäävesihaasteeseen osallistuneille, että heidän lahjoituksensa todellakin vaikutti tutkimukseen, sanoi ALS-järjestön edustaja Brian Frederick Guardianissa.

– MinE-tutkimusprojektin työ on erittäin tärkeää ja uuden geenin löytäminen auttaa meitä ymmärtämään paremmin ALS-sairautta, Frederick jatkoi.

Ei parannuskeinoa

ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on sairaus, jossa lihaksisto surkastuu lihaksia käskyttävien liikehermojen tuhoutuessa. Sairauden syytä ei vielä tunneta, eikä siihen toistaiseksi ole parannuskeinoa.

Uusi geeni Nek1 löydettiin seulomalla 15 000 tautia sairastavan ihmisen genomeja. Tutkimukseen osallistui 80 tutkijaa 11 maasta. Tutkijat korostavat, että uuden geenin tutkimus on vielä alkuvaiheessa, mutta se saattaa johtaa parempien hoitojen kehittämiseen.

Suomessa tautia sairastaa noin 350 ihmistä. Tauti on miehillä jonkin verran yleisempi kuin naisilla.

Yksi tunnetuimmista ALS:ää sairastavista on fyysikko Stephen Hawking, jolla tauti todettiin jo vuosikymmeniä sitten.

Jäävesihaastetta lietsoi se, että monet julkisuuden henkilöt ottivat vettä niskaansa. Jäävesikasteen saivat esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, tv-juontaja Oprah Winfrey, Vogue-muotilehden päätoimittaja Anna Wintour, näyttelijät Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr ja Zac Efron, Microsoftin perustaja Bill Gates, laulajat Justin Timberlake ja Lady Gaga sekä formulakuljettaja Lewis Hamilton – ja sadat muut julkkikset.