yle.fi-etusivu

Homo pääministeri, musta presidentti – kun politiikan lasikatot särkyivät

Hillary Clintonista tuli tällä viikolla ensimmäinen amerikkalainen naispresidenttiehdokas. Muualla maailmassa naispresidenttejä on ollut jo 1940-luvulta saakka. Ensimmäinen julkisesti homoseksuaali pääministeri nousi valtion hallituksen johtoon vuonna 2009. Kokosimme politiikan lasikattojen rikkojia viime vuosikymmeniltä.

Ulkomaat

1

Sirima Ratwatte Dias Bandaranaike.
Sirima Ratwatte Dias Bandaranaike vuonna 2004.EPA

1960 Maailman ensimmäinen naispääministeri

Sirimawo Bandaranaike nousi Sri Lankan pääministeriksi ensimmäisen kerran heinäkuussa 1960, jolloin hänestä tuli maailman ensimmäinen pääministerin virkaa hoitanut nainen.

Bandaranaike oli maan entisen pääministerin Solomon Bandaranaiken leski. Miehensä kuoleman jälkeen Bandaranaike valittiin Sri Lankan Vapauspuolueen johtoon ja lopulta pääministerin tehtävään kaikkiaan kolmesti.

Viimeisen kerran Bandaranaike toimi pääministerinä vuosina 1994–2000. Vuonna 1994 pariskunnan tyttärestä Chandrika Kumaratungasta tuli maan presidentti.

2

Senaattori Edward Brooke.
Edward W. Brooke.U.S. Congress

1966 Ensimmäinen musta kansan valitsema senaattori Yhdysvalloissa

Edward W. Brooke valittiin Yhdysvaltain senaattiin Massachusettsista vuonna 1967. Hän oli ensimmäinen musta senaattori, joka valittiin suoralla kansanvaalilla. Brooke istui senaatissa kaksi kautta.

Brooken jälkeen senaattiin on noussut kuusi afrikkalais-amerikkalaista jäsentä. Yksi heistä on nykyinen presidentti Barack Obama.

Ensimmäinen Yhdysvalloissa poliittiseen virkaan äänestetty afrikkalais-amerikkalainen oli Vermontin osavaltion parlamenttiin vuonna 1836 valittu Alexander Twilight. Edustajainhuoneen ensimmäinen musta jäsen oli Joseph H. Rainey. Hänet valittiin tehtävään vuonna 1870, viisi vuotta sisällissodan päättymisen jälkeen.

3

Margaret Thatcher vuonna 1984.
Margaret Thatcher vuonna 1984.Attila Manek / EPA

1979 Euroopan ensimmäinen naispääministeri

Margaret Thatcher kolautti yhden merkittävimmistä lasikatoista rikki Euroopassa, kun hän nousi Britannian pääministeriksi vuonna 1979. Thatcher oli ensimmäinen suurvallan naispääministeri ja jätti nimensä historiaan synonyyminä ristiriitaisille mutta rautaisille otteilleen.

Muutama kuukausi Thatcherin valinnan jälkeen Eurooppaan saatiin hetkeksi toinenkin naispääministeri, kun Maria de Lourdes Pintasilgo johti Portugalin hallitusta puolen vuoden ajan. Sittemmin erityisesti Pohjois- ja Itä-Euroopan maat ovat asettaneet naisia hallitustensa johtoon.

Tuorein eurooppalainen naispääministeri on Britannian pari viikkoa sitten valittu pääministeri Theresa May.

4

Islannin entinen presidentti Vigdís Finnbogadóttir.
Vigdís Finnbogadóttir toimi Islannin prseindettinä vuosina 1980–1996.Fredrik Von Erichsen / EPA

1980 Ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu naispresidentti

Euroopan ensimmäinen naispresidentti oli vuonna 1980 Islannin johtoon valittu President Vigdís Finnbogadóttir. Hän oli myös ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla valittu naispuolinen valtionjohtaja maailmassa. Finnbogadóttir toimi maan presidenttinä kaikkiaan 16 vuotta.

Kaikkien aikojen ensimmäisenä virkaan valittuna naisvaltiojohtajana on jossain listauksissa pidetty Tannu-Tuvaa vuosia 1940–44 johtanutta Khertek Anchimaa-Tokaa. Tannu-Tuva oli osittain tunnustettu itsenäinen valtio vuosina 1921–44, mutta sen katsotaan olleen Neuvostoliiton satelliittivaltio.

Ensimmäinen presidentin titteliä kantanut naisvaltiojohtaja oli Argentiinaa vuosina 1972–1974 johtanut Isabel Perón, joka peri presidenttiyden mieheltään Juan Perónilta.

5

Carol Moseley Braun puhumassa televisioväittelyssä tammikuussa 2011.
Carol Moseley Braun pyrki Chicagon pormestariksi vuonna 2011.Chris Sweda / EPA

1992 Ensimmäinen musta naissenaattori Yhdysvalloissa

Carol Moseley Braun oli ensimmäinen afrikkalais-amerikkalainen nainen, joka nousi Yhdysvaltain senaattiin. Hänet valittiin senaattiin Illinoisista vuonna 1992. Moseley Braun toimi myöhemmin suurlähettilläänä ja pyrki Chicagon pormestariksi vuonna 2011. Vuonna 2004 hän ilmoitti aikeista pyrkiä demokraattien presidenttiehdokkaaksi mutta jättäytyi kisasta.

Yksi pioneeri ei kuitenkaan aina tarkoita kentän valtausta: Moseley Braun on myös tähän päivään saakka ainoa musta nainen, joka on valittu Yhdysvaltain senaattiin. Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ensimmäinen musta nainen oli vuonna 1968 valittu Shirley Chisholm.

6

Uuden-Seelanin parlamentin jäsen Georgina Beyer puhuu lehdistötilaisuudessa Intiassa.
Uuden-Seelanin parlamentin jäsen Georgina Beyer puhuu seksuaaliterveydestä Intiassa vuonna 2006.Money Sharma / EPA

1999 Ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen parlamentin jäsen

Uuden-Seelanin parlamentin jäsen Georgina Beyer on ensimmäinen transsukupuolinen henkilö, joka on noussut valtion parlamenttiin. Työväenpuoluetta edustava Beyer oli Uuden-Seelanin parlamentin jäsen vuosina 1999–2005. Beyer on käynyt läpi sukupuolenkorjausleikkauksen.

Euroopassa ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen parlamentin jäsen oli tehtävässä vuosina 2006–2008 toiminut italialainen Vladimir Luxuria.

7

Barack Obama puhujanpöntössä.
Barack Obama ottaa vastaa demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuuden Denverin puoluekokouksessa vuonna 2008.Shanwn Thew / EPA

2008 Ensimmäinen musta presidenttiehdokas Yhdysvalloissa

Barack Obama rynni lasikattojen läpi vuonna 2008. Hän oli maansa ensimmäinen pääpuolueen presidenttiehdokaaksi nimetty afrikkalais-amerikkalainen ja hänestä myös tuli Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti.

Demokraattisen puolueen ehdokkuutta olivat aiemmin tavoitelleet myös ensimmäinen musta naispuolinen kongressiedustaja Shirley Chisholm vuonna 1972 ja kaksi kertaa ehdolla ollut Jesse Jackson vuosina 1984 ja 1988. Vuoden 2004 esivaaleissa ehdokkuutta tavoittelivat alkuvaiheessa Carol Moseley Braun ja Al Sharpton.

Ensimmäinen ehdokkuutta tavoitellut musta republikaani oli Alan Keys vuonna 1992.

8

Islannin entinen pääministeri Johanna Sigurdardottir työpöytänsä ääressä.
Islannin entinen pääministeri Johanna Sigurdardottir työpöytänsä ääressä.Halldor Kolbeins / EPA

2009 Ensimmäinen avoimesti homoseksuaali pääministeri

Islannissa on paukahtanut rikki useampikin poliittinen lasikatto. Vuonna 2009 maan pääministeriksi valittiin Jóhanna Sigurðardóttir, josta tuli maailman ensimmäinen avoimesti homoseksuaali pääministeri.

Sigurðardóttir solmi kumppaninsa kanssa avioliiton vuonna 2010, samana päivänä kun samaa sukupuolta olevat parit saivat maassa avioliitto-oikeuden. Pari oli aiemmin ollut rekisteröidyssä parisuhteessa.

Maailman ensimmäisten nimeäminen on harvoin yksiselitteistä, niin tässäkin tapauksessa. Jos listaan hyväksytään virkaatekevät pääministerit, Norja ehti ennen Islantia. Maan silloinen talousministeri Per-Kristian Foss toimi pääministerin tehtävässä hetken vuonna 2002. Foss on miehensä kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa.

9

Senattori Tammy Baldwin puhuu lehdistölle marraskuussa 2013.
Senattori Tammy Baldwin puhuu lehdistölle marraskuussa 2013.Michael Raynolds / EPA

2012 Ensimmäinen avoimesti homoseksuaali senaattori Yhdysvalloissa

Demokraattista puoluetta edustava Tammy Baldwin valittiin Yhdysvaltain senaattiin vuonna 2012 Wisconsinin osavaltiosta. Hän oli ensimmäinen avoimesti homoseksuaali senaattiin valittu edustaja.

Ensimäinen Yhdysvalloissa vaaleilla poliittiseen tehtävään valittu julkihomo oli Elaine Noble, joka valittiin Massachusettsin osavaltion parlamenttiin vuonna 1974. Avoimesti homoseksuaaliset naiset ovat nousseet lähes kaikkiin Yhdysvaltain lainsäädäntöelimiin homoudestaan avoimesti kertoneita miehiä aiemmin.

10

Hillary Clinton
Hillary ClintonStefan Zaklin / EPA

2016 Ensimmäinen puolueen nimittämä naispresidenttiehdokas Yhdysvalloissa

Kahdeksan vuotta Barack Obaman jälkeen Hillary Clinton teki tiistaiyönä historiaa demokraattien puoluekokouksessa. Clinton on ensimmäinen pääpuolueen ehdokkuuden saanut nainen Yhdysvalloissa.

Lasinsiruja saatetaan kerätä politiikan historiankirjojen päältä jälleen marraskuussa, mikäli Clinton nousee Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi 44 miehen jälkeen.