Polioon lapsena sairastunut rokotusboikotista: “Ideologioista ei ole mitään apua, tässä pitää ajatella järki kädessä”

Viisi ensimmäistä elinvuottaan suurimmaksi osaksi sairaalassa viettänyt Jorma Aspegren kannustaa vanhempia sallimaan rokotukset tautia vastaan. Häneen mukaansa polio on voitettu täällä, mutta tauti ei katso rajoja.

polio
Jorma Aspegren istuu saunamökin kuistilla, taustalla merimaisemaa.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kokkolalainen Jorma Aspegren sairastui polioon 9 kuukauden iässä. Hän vietti suuren osan lapsuudestaan Invalidisäätiön sairaalassa.

Aspegren hyväksyy näkemyksen siitä, että tauti on käytännössä kadonnut maasta.

– Se on upea asia, kunhan pysytään reaaliteeteissa. Polio on voitettu Suomessa, mutta minne piirretään taudin rajat. Mistä tauti saa tulla sisään, mitä välinettä pitkin? Maailma on niin pieni, että Suomen läpi kulkee koko ajan mister polio täysissä voimissa.

Niille vanhemmille, jotka eivät halua rokottaa lastaan esimerkiksi poliota vastaan Aspegrenillä on selkeä sanoma.

– Minusta omaa lasta pitäisi arvostaa niin paljon, ettei pitäisi antaa minkäänlaista mahdollisuutta sairastua tällaiseen niin sanottuun voitettuun tautiin.

Ainakin heille voi toivoa syvää harkintaa, sanoo Aspegren.

– Ideologioista ei ole mitään apua, tässä pitää ajatella järki kädessä ja rakkaudella vastuullisesti. Omien lastensa, heidän elämänsä ja seurannaisvaikutusten kautta.

Vanhempien pitäisi ottaa vakavasti rokottamattomuuden seuraukset.

– Ei ole kysymys vain siitä, että pelätään jonkun rokotteen pieniä haittavaikutuksia, kun menetettävänä on niin paljon. Jos tauti pääsee kunnolla päälle.

Aspegrenin sairastuessa vuonna -49 poliorokotetta ei vielä tunnettu.

– Silloin ei ollut tätä arpomisen, tai polioruletin mahdollisuutta. Nyt se on.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan poliorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan (siirryt toiseen palveluun) ja on maksuton kaikille. Yleensä poliosuojan saa osana viitosrokotussarjaa, DTaP-IPV-Hib.