1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sahausta aamutuimaan, myrkytysepäilyjä, kiroilua kirves kädessä – Poliisi turhautui naapuririitoihin: "Kuin päiväkotilasten kiukuttelua"

Yksi kiroilee kirves kädessä, toinen haistattelee tiekunnan kokouksessa, kolmas tappelee naapurinsa kanssa oikeuksista myrkyttää hiiriä omalla terassillaan. Poliisi on turhautunut poikkeuksellisen monista rikosilmoituksiin johtaneista naapuririidoista Heinolan seudulla.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Naapuririidat Heinolassa ovat työllistäneet Hämeen poliisia. Poliisi kirjoittaa tiedotteessa turhautuneensa erilaisiin naapuririitoihin, joihin se joutuu puuttumaan ja kirjaamaan asioista rikosilmoitukset. On pitänyt toimia sovittelijan roolissa aikuisten riidoissa, joista osa muistuttaa enemmän päiväkotilasten kiukuttelua kuin esitutkintaa vaativia tapahtumia, kirjoittaa poliisi.

Eräs heinolalaisperhe on tehnyt naapuristaan neljän viime vuoden aikana 70 rikosilmoitusta ja riita on jatkunut vuosikymmeniä. Perheen mukaan naapuri viheltelee, ilveilee, pyörittelee sormiaan ohimon ympärillä, vainoaa perhettä ja liikkuu autollaan vain silloin, kuin perhekin. Poliisi on pyrkinyt sovittelemaan tilannetta monia kertoja – tuloksetta.

Poliisille hamekangasta lahjaksi

Toinen vuosikymmeniä kestänyt riita on sisältänyt ilmoituksia lumitöistä, kissan jätöksistä, lumipenkkoja hajottamisesta moottorikelkalla, salakuvaamisesta, tien tukkimisesta autolla, kirves kädessä kiroamisesta ja ympäristöviranomaisten tekemästä tarkastuksesta. Naapuri on useasti ollut eri mieltä poliisin päätöksistä tutkintojen suhteen. Kerran mies lähetti asiaa tutkivalle miespuoliselle poliisille hamekangasta. Samainen mies on lähettänyt hamekangasta poliisilaitokselle myös aiemmin. Poliisi huomauttaa tiedotteessaan, ettei hamekengasta saanut poliisi tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

Viime viikolla poliisi hätyytettiin paikalle, kun kaksi naapuria ajautuivat riitaan kahdeksan aikaan aamulla alkaneen moottorisahauksen vuoksi. Sahauksesta ärsyyntynyt naapuri tempaisi sahurin kuulosuojaimet päästä ja viskasi ne metsään. Kuulosuojaimista hajosi radio ja poliisi tutkii asiaa lievänä vahingontekona.

Myrkytettyjä hiiriä ja omenapuita

Heinolassa on tapeltu hiirien myrkyttämisestä tänä kesänä jo kahdesti. Naapureilla on ollut tapauksista erilaiset käsitykset siitä, saako hiiriä myrkyttää omalla terassilla. Poliisille on jätetty asioista rikosilmoitus.

Puutarhakasvien myrkyttämistapauksia on ollut tänä kesänä kaksi. Kesäkukat ovat kuolleet "vaikka ei ole vielä edes syksy". Toisessa tapauksessa omenapuun lehdet ruskistuivat. Kasvien kohtaloihin liittyvät poliisin mukaan "jollain alatyylisellä adjektiivilla kuvailtuva naapuri". Tapauksista on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Tiekunnan kokouksessa eriävät mielipiteet ovat johtaneet tutkintapyyntöön kunnianloukkauksesta, kun asukkaat ovat yltyneet haistattelemaan toisiaan.

Lopuksi poliisi huomauttaa, että usein asiat selviävät parhaiten anteeksipyynnöllä, käden tarjoamisella ja naapurin turhan ärsyttämisen lopettamisella.