1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Puoliksi nigerialainen Seppo Ovie Evwaraye on vaasalaisen jenkkifutisilmiön kiistaton isähahmo – "Eri taustat eivät ole koskaan nousseet edes puheenaiheeksi"

Vaasalainen Seppo Ovie Evwaraye on tuttu mies amerikkalaista jalkapalloa seuraaville. Hän teki aikanaan uran pelaajana ja valmentaa nyt Vaahteraliigassa pelaavaa Wasa Royalsia. Suomalais-nigerialaisen taustan omaavan miehen joukkue on monikulttuurinen - ja hän on ylpeä siitä.

urheilu
Seppo Ovie Evwaraye haluaa tuoda kaiken amerikkalaisesta jalkapallosta oppimansa Vaasaan.
Amerikkalainen jalkapallo ja erityisesti Wasa Royals on Seppo Ovie Evwarayelle sydämen asia.Anna Wikman/Yle

VaasaOlemme sopineet Seppo Ovie Evwarayen kanssa tapaamisen hänelle merkityksellliseen paikkaan. Paikaksi valikoituu Sepolle jo nuoruusvuosilta tuttu urheilukenttä, Kaarlen kenttä. Täällä hän on itse aikoinaan ollut monet liikuntatunnit. Kuulaa on työnnetty ja pikaviestejäkin juostu. Tosin menestys oli Sepon omien sanojen mukaan varsin vaisua.

Nykyään Kaarlen kenttä on hänelle melkein kuin toinen koti. Tämä kenttä on Vaahteraliigassa pelaavan Wasa Royalsin kotikenttä ja Seppo Ovie Evwaraye on joukkueen valmentaja ja samalla myös seuran toiminnanjohtaja.

Moni on sitä mieltä, että Seppo on yhtä kuin vaasalainen jenkkifutis. Enkä yhtään ihmettele. Täydellä sydämellä valmentamiseen ja itse lajiin suhtautuva Evwaraye on kieltämättä amerikkalaisen jalkapallon paras mannekiini. Oma tie vei lajin pariin 12-13-vuotiaana, kun hän lähti käymään harjoituksissa isoveljensä Arin houkuttelemana.

Kaarlen kenttä on Seppo Ovie Evwarayelle tuttu paikka. Haastattelujakin on siellä tullut annettua.
Kaarlen kenttä on Seppo Ovie Evwarayelle tuttu paikka. Haastattelujakin on siellä tullut annettua.Anna Wikman/Yle

– Mä olin ollut aina vähän semmonen mammanpoika. Mulle ei meinannut löytyä mitään harrastusta eikä mulla ollut oikeen kiinnostustakaan löytää mitään harrastusta. Mutta sitten kaikki kaverit harrasti jotain ja mä aloin ajatella, että ehkä mäkin voisin jotain tehdä. Mun veli oli kokeillut kaikkea tenniksestä karateen ja silloin se oli jenkkifutiksessa. Menin mukaan ja tykkäsin heti. Jokaisesta treenistä tuli mun päivän ja viikon kohokohta. Aloin odottaa, että koska pääsee taas kentälle, muistelee Seppo Ovie Evwaraye.

Seppo pelasi Wasa Vikingseissa ja sieltä alkoi tie amerikkalaisen jalkapallon myötä myös muualle.

Isä Nigeriasta, äiti Suomesta

Seppo on syntynyt Vaasassa mutta lapsuusvuosinaan hän asui perheineen myös Nigeriassa. Perheen isä kuoli äkillisesti ja perhe muutti Sepon ollessa 5-vuotias takaisin Suomeen. Hän on nykyään, reilu kolmikymppisenä, sinut oman taustansa kanssa.

– Äiti aina painotti meille kun olimme lapsia, että meissä on myös se nigerialaisuus, sitä ei tarvitse piilotella eikä hävetä. Hän olisi varmaan halunnut, että olisimme vähän enemmänkin sitä ottaneet esiin.

Seppo on kokenut olevansa aina suomalainen, kuinkas muutenkaan, onhan hän paljasjalkainen vaasalainen niin kuin äitinsä.

Voin talvella fanittaa Suomea jääkiekossa ja se tuntuu ihan hyvältä. Kesällä MM-kisoissa ja olympialaisissa voin fanittaa Nigeriaa futiksessa ja se tuntuu hyvältä.

Seppo Ovie Evwaraye,päävalmentaja

– Yhdysvalloissa kasvoin aikuiseksi ja oma identiteetti vahvistui. Tajusin hyvin siellä, että olen suomalainen. Voin talvella fanittaa Suomea jääkiekossa ja se tuntuu ihan hyvältä. Kesällä MM-kisoissa ja olympialaisissa voin fanittaa Nigeriaa futiksessa ja se tuntuu hyvältä, Seppo Evwaraye nauraa.

Sepon nuoruusvuodet osuvat pahimpaan lama-Suomeen 1990-luvun alkuun ja nykyisessä tilanteessa hän näkee paljon samaa ihmisten suhtautumisessa toisiin ihmisiin.

– Osa ajattelee, että se on multa pois, kun joku toinen saa jotain. Miten se sanonta menee, että suomalainen on valmis maksamaan satasen ettei naapuri saa viittäkymppiä. Se on sellainen piirre suomalaisuudessa, mistä en oikein tykkää, pohtii Evwaraye.

Entäpä sitten suhtautuminen tummaihoiseen Seppoon? Seppo sanoo, että huuteluja pahempia ei hänen kohdallaan ole tullut. Hän uskoo, että oma koko on hillinnyt pahimpia ahdistelijoita.

– Harvemmin sä huutelet itseäs isommille henkilöille hävyttömyyksiä.

Seppo oli jo varhaisessa teini-iässä 195 senttiä pitkä.

Palo jenkkifutikseen syttyi uudestaan

Seppo Ovie Evwaraye päätti pelaajauransa vuonna 2010. Jenkkifutiksen parissa oli vierähtänyt melkein viisitoista vuotta ja oli aika tehdä jotain muuta. Mieltä ei jäänyt kaihertamaan edes se, että hän oli lähellä päästä Yhdysvalloissa NFL-ammattilaiseksi pidemmäksi aikaa. Osa tarinan versioista kertoo, että kyse olisi ollut rahasta tai työluvasta. Seppo itse sanoo, että yksinkertaisesti hän ei ollut tarpeeksi hyvä NFL:ään. Ja siinä se.

Seppo Ovie Evwaraye on Wasa Royalsin päävalmentaja.
Seppo Ovie Evwaraye on Wasa Royalsin päävalmentaja.Anna Wikman/Yle

Uutta virtaa ja intoa tuli kun Seppo Ovie Evwaraye tarttui vuonna 2012 Wasa Royalsin peräsimeen. Kuluva kausi on joukkueelle ensimmäinen Vaahteraliigassa ja nuorelle seuralle kausi on tuonut paljon uutta. Seppo on halunnut tehdä joukkueesta itsensä näköisen.

– Mä oon tämmösen näkönen eli meillä on monenlaisesta taustasta tulleita pelaajia. On venäläinen, virolainen, suomenruotsalaisia, sudanilaisia ja kongolaisiakin. Meillä eri taustat eivät ole koskaan nousseet edes puheenaiheeksi, sanoo Seppo.

Sepon into ja uudelleen syttynyt intohimo lajiin on näkynyt myös ottelutapahtumissa. Ottelun lisäksi kentän laidalle on järjestetty monenlaista ohjelmaa muun muassa lapsille. Vähän samaan tapaan kuin Yhdysvalloissakin.

Vaasassa ollaan innostuttu Wasa Royalsista ja otteluissa on järjestään puolitoista tuhatta katsojaa. Tämä ei tietenkään innokkaalle valmentajalle riitä. Haaveissa on täyttää Kaarlen kentän katsomot täyteen. Se tietäisi 6500 katsojaa. Siihen on vielä matkaa, mutta valmentajan kihlattu on antanut hieman lisäpontta katsojamäärän kasvattamiseen.

– Hän sanoi mulle, että jos jossakin pelissä on yli 2500 katsojaa, niin sitten mennään naimisiin ensi vuonna. Mä sanoin, että selvä! En kyllä tiedä onnistuuko tuo tänä kesänä, mutta jos onnistuu niin kyllä mä lupaukseni pidän, nauraa Seppo.

Seppo Ovie Evwaraye on Yle Radio Suomen Sunnuntaivieraana 31.7. kello 15.03.

Lue seuraavaksi