Vähäinenkin tupakointi lisää aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla

Enemmän kuin askin päivässä tupakoivilla naisilla riski sairastua on kahdeksankertainen tupakoimattomaan verrattuna. SAV-aivoverenvuotoon kuolee lähes puolet sairastuneista.

Terveys ja hyvinvointi
Toinen nainen sytyttää kreikkalaisen naisen savukkeen.
Simela Pantzartzi / EPA

Jo vähäinen tupakointi lisää merkittävästi lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla, kertoo Stroke-lehden äskettäin julkaisema suomalaistutkimus. (siirryt toiseen palveluun)

Lukinkalvon alainen aivoverenvuoto (SAV) on vakavin tunnettu aivoverenkierron häiriö. Siihen menehtyy lähes puolet sairastuneista. Lisäksi monille selvinneistä jää pysyviä neurologisia tai psykologisia oireita.

SAV on yleisempi naisilla kuin miehillä. Naisilla pahin sairauden aiheuttaja, tupakointi, lisää riskiä enemmän kuin miehillä.

Jo vähäinenkin päivittäinen tupakointi lisää sairastumisriskiä miehillä kaksin- ja naisilla kolminkertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna. Enemmän kuin askin päivässä polttavan miehen riski on kolminkertainen ja naisen jopa yli kahdeksankertainen.

Viime vuosina SAV-potilaiden määrä on ollut Suomessa 300–400 henkilöä. Yli puolet sairastuneista on työikäisiä.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.