Korsholman musiikkijuhlat luottaa erikoistumiseen ja pitkiin perinteisiin

Kamarimusiikkiin erikoistunut Korsholman musiikkijuhlat nostaa esiin tänä vuonna muun muassa suomalaissäveltäjä Einar Englundin. Tapahtumaa on järjestetty jo yli 30 vuotta ja se on löytänyt uskollisen yleisönsä. Tänä vuonna tähdätään 5000 kävijään.

kulttuuri
soittajia Korsholman musiikkijuhlilla
Korsholman musiikkijuhlat

Korsholman musiikkijuhlat käynnistyy tänään Vaasan Rewell Centerissä. Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1983 järjestetty tapahtuma onkin vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa Pohjanmaan festivaalikesässä. Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Monica Johnson odottaa kamarimusiikkiin erikoistuneille festivaaleille tänäkin vuonna tasaisen hyvää yleisömäärää.

– Kamarimusiikki ei ole genrenä kovin leveä ja olemme painottuneet siihen selkeästi. Tämä on lisäksi jo 34. vuosi, kun Korsholman musiikkijuhlia järjestetään. Siksi festivaalilla on omat uskolliset vakiokävijänsä. Lisäksi uusia kuuntelijoita saapuu joka vuosi, aina Helsingistä ja Ruotsista saakka. Paikan päälle tullaan yhä enemmän myös kauempaa ulkomailta.

Musiikkijuhlien realistinen kävijätavoite on Johnsonin mukaan noin viisi tuhatta vierailijaa.

– Tuplatenkin saisi tulla, mutta valitettavasti kamarimusiikki ei ole varsinaisesti ison massan musiikkia. Kaikki eivät vain ole sen ystäviä. Viisi tuhatta vierailijaa on kuitenkin sellainen määrä, että tapahtuma kannattaa järjestää.

Kuvassa pianon koskettimistoa.
Piano on tänä vuonna yksi Korsholman musiikkijuhlien mestarikurssien kolmesta soittimestaAnssi Leppänen / Yle

Ihmisten musiikkimaku laajentunut

Korsholman musiikkijuhlien ajankohta on Monica Johnsonin mukaan suunniteltu siten, ettei samanaikaisesti järjestettäisi muita saman tyylilajin tapahtumia. Tästä huolimatta hän uskoo, että muunkin kaltaisilla yleisötapahtumilla saattaa olla vaikutusta festivaalin kävijämääriin.

– Vaikka muut samanaikaiset tapahtumat eivät olekaan genreltään meidän kilpailijoitamme, on ihmisten musiikkimaku tänä päivänä niin monipuolinen, että peräti rockfestarit saattavat kiinnostaa samaa yleisöä.

Tänä vuonna Korsholman musiikkijuhlat tarjoaa yhteensä 30 konserttia eri puolilla Pohjanmaata. Teemana on "Vaellusvuodet”, ja säveltäjistä kuullaan muun muassa Mozartia, Schubertia ja Mahleria sekä suomalaista Einar Englundia. Musiikkijuhlat kestävät yhdeksän päivää ja tapahtuman päätöskonsertti järjestetään Seinäjoella 4. elokuuta.