1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäteastiat kolhivat vesijohtoa tiskikaapissa – astianpesukoneiden vuodot aiheuttavat vahinkoja joka päivä

Astianpesukoneiden vuodot aiheuttavat paljon remontteja. Vuosien saatossa liitokset heikkenevät ja puhjenneista putkista vesivahinko voi levitä kerrostalossa myös alakertaan. Vanhat letkut vähentävät vakuutusyhtiöiden maksamia korvauksia.

Kotimaan uutiset
Aastianpesukone täyttökuukku auki
Juha-Petri Koponen / Yle

Lahtelaisessa taloyhtiössä Keijupuistossa astianpesukoneet aiheuttivat vuoden sisällä kaksi vesivahinkoa. Kerrostalossa vesi ei useinkaan jää vain yhteen asuntoon, vaan se turmelee rakenteita ja valuu myös naapureihin. Näin kävi myös lahtelaistalossa.

– Vuodoista vaurioitui kaksi kerrosta. Alakerrassa tuli mittavat vahingot, kun vesi valui keittiökalusteisiin ja lattioille, Ekoisäntien isännöitsijä Sirpa Tapper kertoo.

Vuodoista vaurioitui kaksi kerrosta. Alakerrassa tuli mittavat vahingot, kun vesi valui keittiökalusteisiin ja lattioille.

Sirpa Tapper

Toisessa tapauksista syy vuotoon oli heikentynyt ja rikkoontunut liitäntäletku. Astianpesukoneiden liitännät ovat usein viereisen pesuallaskaapin roskistilassa.

– Liitosletku vuoti. Se oli asennettu niin, että jätekärry osui käytettäessä letkuun, ja sen liitoskohta alkoi vuotaa vuosien varrella.

Kerrostaloissa vesivahinkojen kustannukset jakaantuvat taloyhtiön ja osakkaan kesken. Lahtelaisen kerrostalon tapauksessa kiinteistön vakuutus ei korvannut taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevia rakenteita, mutta pinnat saatiin osakkeenomistajan kotivakuutukseen.

Yleinen riesa

Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifiin ilmoitetaan kolme astianpesukoneista johtuvaa vuotoa päivässä. Vuodessa tämä tekee noin 1 000 vahinkotapahtumaa.

– Se on yksi normityyppi, mitä kiinteistövahingoista korvataan. Ne ovat meille jokapäiväisiä, Ifin korvausjohtaja Brita Palmu kertoo.

Vakuutusyhtiöt patistavatkin taloyhtiöitä, osakkaita ja asukkaita tarkastamaan astianpesukoneiden liitosletkujen kunnon säännöllisesti. OP:n korvausjohtaja Minna Kiiso vetoaa lakiin.

– Asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty, että asukkaan pitäisi tarkistaa astianpesukoneen liitäntäputket silmämääräisesti kerran vuodessa. Putki pitäisi vaihtaa kymmenen vuoden välein, OP:n korvausjohtaja Minna Kiiso kehottaa.

Ifissä ollaan vieläkin varovaisempia.

– Suosittelemme, että taloyhtiön edustaja tulisi tarkastamaan käyttölaitteiden liitännät viiden vuoden välein. Tämä on suositus, ei ehto, Ifin Brita Palmu sanoo.

Korvausehdot vaihtelevat

Jos ikääntyneitä astianpesukoneiden liitosletkuja ei ole vuosien aikana tarkastettu tai vaihdettu, sanovat vakuutusyhtiöt korvaavansa letkujen rikkoontumisista aiheutuvat vahingot. Korvaussummaan kuitenkin vaikuttavat kuitenkin monet seikat, ja käytännöt vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

Asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty, että asukkaan pitäisi tarkistaa astianpesukoneen liitäntäputket silmämääräisesti kerran vuodessa.

Minna Kiiso

Esimerkiksi LähiTapiolassa rikkoutuneen letkun iällä ei ole merkitystä, kun taas OP:lla se huomioidaan.

– Jos putki rikkoontuu ja aiheuttaa vahinkoa, ne ovat korvattavia vahinkoja. Vakuutukset ovat erilaisia. Jos liitäntä löystyy ja irtoaa, se ei ole välttämättä suppeammasta kiinteistövakuutuksesta korvattava. Jos letku on yli 10 vuotta, siitä (korvauksesta) vähennetään ikäpoisto, OP:n korvausjohtaja Minna Kiiso sanoo.

Vakuutusehtojen liitteenä olevia suojeluohjeita kannattaa seurata, jos haluaa mahdollisen vahingon jälkeen korvauksen täysimääräisenä.

– Voimme tehdä 0–25 prosenttia vähennystä, jos suojeluohjeet on laiminlyöty, Ifin korvausjohtaja Brita Palmu muistuttaa.

Letkut syyniin koko talossa

Vahingoista viisastuneena lahtelaistalossa tarkastetaan kaikkien astianpesukoneiden liitokset.

– Kodinkoneliike käy tekemässä tarkastukset, minkälaisessa kunnossa letkut ovat, onko vuotoaltaita ja vuotovahteja. Tarvittaessa korjataan, ettei vahinkoja pääsisi sattumaan, isännöitsijä Sirpa Tapper sanoo.

Lue seuraavaksi