Ensimmäisestä Taru sormusten herrasta -elokuvasta on pian jo 15 vuotta – mikä Tolkienin maailmassa edelleen kiehtoo?

Tolkienin Keski-Maahan sijoittuvat fantasiakirjat ovat pysyneet lukijoiden suosiossa vuosikymmeniä. Tulevana viikonloppuna elokuvat nähdään jälleen televiossa Yle TV2:ssa.

elokuvat
Joukko vaeltaa sumuisessa nummimaisemassa.
Kuva elokuvasta Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit.FS Film Oy / New Line Cinema

Kun kultasormukseen ilmestyy teksti"yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee", maailma kuuntelee. Frodo-hobitin matkaa Konnusta Tuomiovuoren uumeniin tuhoamaan pahan Sauronin luomaa Valtasormusta on seurattu jännityksellä lukuisia kertoja.

Englanninkielinen Sormusten herra -kirjasarja oli esillä vitriinissä.
Englanninkielinen Sormusten herra -kirjasarja oli esillä Tolkienille omistetulla festivaalilla Walesissa vuonna 2010.Rex / AOP

J. R. R. Tolkienin luoman Taru sormusten herrasta -kirjan juuret ulottuvat yli 60 vuoden taa, ja maailmanlaajuisesti romaania on myyty arviolta yli 150 miljoonaa kappaletta.

Peter Jackson ohjasi kirjoista elokuvatrilogian, jonka ensimmäinen osa, Sormuksen ritarit, täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Kaksi tornia jatkaa tarinaa, ja trilogian päättää 11 Oscar-palkintoa voittanut, yli kolmetuntinen Kuninkaan paluu.

Fantasiakirjallisuuden suosiolla on ollut nousuja ja laskuja, mutta lajin isänä pidetty Tolkien on säilynyt sukupolvelta toiselle.

Aikakaudesta riippumatta ajankohtainen Tolkien

J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien noin vuonna 1981.CSU Archives / Everett Collection / AOP

Taru sormusten herrasta-teoksesta on löydetty viitteitä toiseen maailmansotaan ja ydinpommeihin, vaikka Tolkien oli hahmotellut tarinan juonen jo ennen sotaa. Elokuvasarjan ilmestyttyä teoksessa nähtiin viitteitä syyskuun 11. päivän terrori-iskuun.

Kirjailija itse ei pitänyt siitä, miten laveasti hänen teoksiaan toisinaan tulkittiin. Tolkienin kirjallisuutta tutkinut tutkijatohtori Jyrki Korpua Oulun yliopistosta on kuitenkin sitä mieltä, että yksi avain Tolkienin menestykseen saattaa piillä juurikin siinä.

– Hyvin rakennettua mielikuvitusmaailmaa seuratessaan ihminen kiinnittää sen omaan maailmaansa ja kokee tarinan ajankohtaiseksi. Teoksen hahmotkin ovat niin mielikuvituksellisia, että niihin voi samastua lähtökohdista riippumatta, kertoo Korpua.

Tolkienin ihailu ei mukaile valtioiden rajoja, vaan faneja löytyy eri maanosista ja ihmisryhmistä. Ajalleen epätyypilliseen tapaan Tolkienin teoksissa uskonto ei ole esillä. Niin syntyi universaali tarina.

Yksityiskohtien maaginen voima

Taru sormusten herrasta -maailmaan liittyy nippu liitteitä, jotka ovat täynnä karttoja, aikajanoja, sukupuita, taruja ja ääntämisohjeita. Hengästyttävä määrä pikkutarkkoja yksityiskohtia on toinen avain Tolkienin suosioon.

– Kun tarinassa siirrytään paikasta toiseen, siirrytään samalla kulttuurista toiseen. Rohanissa hahmot puhuvat täysin eri tavalla kuin hahmot Rivendellissä tai Gondorissa. Osa lukijoista vain lukee ja nauttii. Osa taas alkaa miettä, että mikäs tuo vihjaus esimerkiksi Berenistä oli, kuvailee Korpua.

Jos viittaukseen Berenistä paneutuu, selviää, että Tolkien kirjoitti oman elämänsä rakkaustarinansaSilmarillion-teokseen. Beren rakastuu haltiaprinsessa Lúthieniin, ja vastoinkäymisten jälkeen pari päätyy yhteen. Tolkienin ja hänen vaimonsa yhteiseen hautakiveen on kaiverrettu heidän nimiensä alle Beren ja Lúthien.

Mies ratsastaa valkoisella hevosella kohti korkeaa tornia.
Galdalf Valkoinen ratsastaa Minas Tirithiin Kuninkaan paluu -elokuvassa.FS Film Oy / New Line Cinema

– Kielen tutkijana Tolkien oli kiinnostunut nimen omaan kielestä ja niiden luomisesta eikä niinkään arvostanut juonellisuutta. Tolkienilla oli kaava, josta hän piti. Siinä lähdetään idyllistä, kohdataan vaikeuksia, tehdään suuri teko ja palataan idylliin.

Juonikuvio toistuu Taru sormusten herrasta -ja Hobitti-teoksissa, mutta suosiossa se ei ole näkynyt. Tolkienin panostus kieliin on kiehtonut lukijoita alusta alkaen. Quenya-haltiakieleen Tolkien otti vaikutteita muun muassa suomesta, ja kieltä vilahtelee myös elokuvatrilogian dialogissa.

– Taru sormusten herrasta on vain jäävuoren huippu siihen maailmaan. Tolkienhan itse sanoi, että teoksen ainoa vika on se, että se on liian lyhyt.

Kaipuu hobittien matkaan

Kaikilta Tolkien ei ole saanut lämmintä vastaanottoa. Osa kirjallisuuden asiantuntijoista ei nähnyt Tolkienin suosiota muuna kuin lyhyen ajan viihdekirjallisuutena. Osa on nostanut Tolkienin yhdeksi 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista.

Elokuvasta Hobitti - Odottamaton matka.
Joukko kääpiöitä seikkailee Hobitti - Odottamaton matka -elokuvassa.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. / New Line Productions

Keski-Maalle sydämensä menettäneet pitävät teoksista kiinni. Se on käynyt ilmi World Hobbit Project (siirryt toiseen palveluun) -tutkimuksesta, jossa Korpua on mukana. Kansainvälisessä yleisötutkimushankkeessa selvitetään Peter Jacksonin ohjaamien Hobitti-elokuvien vastaanottoa.

– Vaikka monien Tolkien-fanien mielestä elokuvat eivät ole kovin hyviä, he ovat valmiita kestämään elokuvien heikkouden päästäkseen takaisin rakastamaansa Keski-Maahan ja Tolkienin mytologiaan.