"Bemaria ei meille hommata" – Juppiauton maine istuu tiukassa

Asennevamma vaivaa useimmiten kanssa-autoilijaa, ei itse bemarikuskia. Törttöilijäkuskejakin on, mutta harvemmassa. Näin uskoo Suomen virallisen BMW-kerhon hallituksen jäsen Anu Kovalainen.

ilmiöt
Asentaja työssään BMW:n Dingolfingin tehtaalla Saksassa.
Armin Weigel / EPA

Auto ei miestä pahenna, eikä naistakaan. Kuitenkin monella istuu tiukassa mielikuva siitä, että BMW:tä ajavat ihmiset eli bemarikuskit ovat, noh, törppöjä. Vika ei kuitenkaan ole autossa, eikä sen keulassa komeilevassa merkissä vaan kuljettajassa. Kajaanin BMW-kerhon tiedottajaa ja Suomen virallisen BMW-kerhon hallituksen jäsentä Anu Kovalaista stereotypiat harmittavat.

– Se on tosi ikävää, koska siinä joutuu itsekin stereotypioiden välikäteen, kun ajaa BMW:llä. Ei se automerkin vika ole, että jotkut sellaiset idiootit nyt vaan ovat valinneet sen autoksi.

Tosi monen tuttavapiirin vanhempien olen kuullut sanovan, että ihan sama mikä auto meille tulee, mutta bemaria ei tule.

Anu Kovalainen

Asenne bemarikuskeja kohtaan kertoo useimmiten enemmän kanssa-autoilijasta kuin kuskista itsestään. Bemarin nähdessään jotkut autoilijat yllyttävät kisaan liikennevaloissa, vaikka sille ei ole annettu mitään syytä esimerkiksi kaahailulla.

– Muut autoilijat tulevat siihen sillä meiningillä, että pitäisi näyttää paljonko auto kulkee. En lähde ikinä sellaisiin mukaan, enkä varsinkaan halua korostaa bemarikuskien jo huonoa mainetta, Kovalainen summaa.

Juppiautosta "mediasankariksi"

BMW:n maine tietyntyyppisten ihmisten automerkkinä juontaa juurensa jo 80-luvulle, jolloin autolla oli niin sanottu juppimaine. BMW edusti silloin juppeja eli nousukkaita, jotka olivat äkkirikastuneet ja hankkineet auton statussymboliksi. Monessa se herätti jo silloin pahaa verta, ja BMW liitettiin ikävässä mielessä juppeihin.

– Tosi monen tuttavapiirin vanhempien olen kuullut sanovan, että ihan sama mikä auto meille tulee, mutta bemaria ei tule. Sillä on negatiivinen maine, vaikka se on hyvä auto. Kyllähän se välillä itseä tympäsee, mutta toisaalta siihen on tottunut eikä siitä välitä enää.

Anu Kovalainen poseeraa bemarinsa kanssa.
Anu Kovalainen vuosimallia 1994 olevan E36-bemarinsa kanssa.Anu Kovalaisen kuva-albumi

Asenne BMW-kuskeja vastaan näkyy muun muassa sosiaalisessa mediasssa, jossa jaetaan usein kuvia esimerkiksi huonosti parkkeeratuista bemareista. Kovalainen huomauttaa, että myös uutisissa mainitaan, jos johonkin tilanteeseen on liittynyt BMW.

– Jos on bemari osallisena kolarissa, niin jo uutiskuvassa näkyy, että on bemari ja asia on vielä erikseen mainittu tekstissä. Se pistää aina vähän hymyilyttämään, Kovalainen naurahtaa.

Ei se sen automerkin vika ole, että jotkut sellaiset idiootit nyt ovat vaan valinneet sen autoksi.

Anu Kovalainen

Autoilu on harrastus siinä missä muutkin, ja Kovalainen toivookin, että muut autoilijat unohtaisivat ennakkoasenteet bemarikuskeja kohtaan.

– Se on harmi, että jotkut pilaavat mainetta. Toivoisi, että sellaiset kuskit vähentyisivät liikenteestä. Se olisi kaikkien etu.