1. yle.fi
  2. Uutiset

"Nähdään täällä tai verkossa" - startup-festivaali starttasi Kotkassa

Startup-yrityksistä etenkin peliala näkyi keskiviikkona pääyhteistyökumppani Googlen mukaan nimetyssä salissa. Mentoreiden neuvojen lisäksi tärkeää on verkostoituminen.

startup-yritys
Startup-festivaali Kotkassa.
Startup-festivaali Kotkassa.Antti Ojala /Yle

Merikeskus Vellamossa käy kova kuhina jo heti aamusta, kun aloittelevat startup-yrittäjät, mentorit ja yritysmaailman edustajat Suomesta ja maailmalta kohtaavat.

Osa ihmisistä seuraa päälavan pitchaus-tapahtumaa, jossa on tarkoitus markkinoida omaa yritysideaansa ja saada palautetta. Osa taas on vetäytynyt pienryhmiin Google loungeen.

Googlen saaminen mukaan tärkeää jatkon kannalta

Nimenomaan Google on tänä vuonna *ship - Startup Festivalin pääyhteistyökumppani. Google saatiin mukaan aikaisempien yhteisten tapahtumien kautta.

– Saamme sitä kautta todella paljon tukea toimintaan. Jatkon kannalta on tosi tärkeää että meillä on Google, joka auttaa myös saamaan oma tapahtumamme tietylle tasolle, sanoo tapahtuman pääjärjestäjä Antti Viitanen.

Viitasen mukaan paikallisten Google-toimihenkilöiden myötävaikutuksella yhteistyö on saatu toimimaan.

Neuvoa ja verkostoitumista

Pelialan startup-yritykset saivat keskiviikkona neuvoja mentoreilta. Intensiivisten juttutuokioiden jälkeen salista käveli väsyneitä mutta innostuneita nuoria yrittäjiä.

– Erittäin paljon uusia ideoita tulee aina uusia ihmisiä tavatessa, vaikka ei olisikaan samalta alalta kuin itse, sanoo Turusta paikalle saapunut Saibor Gamesin Kasperi Ekqvist.

Nuoren yrittäjän näkökulmasta työelämän murros näyttäytyy brändäämisen kautta.

– Pitäisi löytää jotain omaa, mistä leivän pystyisi pöytään kantamaan. Tämä on erittäin hyvä mahdollisuus meille, sanoo Ekqvist.

Sleepy Sentry -pelifirman Juhani Kyrki piti tapaamista nopeatempoisena. Verkostoituminen nousee tärkeimmäksi anniksi.

– Enemmän katsottiin, kenen mentorin kanssa voisi olla enemmän juteltavaa rennommissa merkeissä.

Yrityskiihdyttämöstä lisää vauhtia

Startup-tapahtumassa lanseerataan myös yrityskiihdyttämö, joka käynnistetään Kotkassa lokakuussa.

– Odotan hyvää vastaanottoa. Meille tulee lisää toimintaa ja saamme lisää vetoa yrittäjyyteen täälläpäin, iloitsee Viitanen.

Tapahtuman pääjärjestäjän mukaan yrittäjähengen kasvua on näkyvissä Kymenlaaksossa muutenkin.

– Olen kehittänyt nelisen vuotta startup-kulttuuria täällä ja vuosi vuodelta nähnyt positiivisempaa ja positiivisempaa asennetta startup-yrittäjyyttä ja yrittäjyyttä kohtaan yleensä, kertoo Viitanen.

500 vierailijaa tavoitteissa

Jos kasvua haetaan aloitteleville yrityksille, sitä odotetaan myös itse tapahtumalta. Viime vuonna tapahtumassa vieraili noin 200 henkilöä.

– Tänä vuonna sekin on tuplattu. Meillä on noin 500 kävijää tavoitteissa, sanoo Viitanen.

Tuoreelle startup-tapahtumalle samalla viikolla järjestettävät Kotkan Meripäivät ovat tärkeä voimavara.

Lue seuraavaksi