1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemi-Tornion antenniverkon näkyvyysongelmat johtuvat radiokeleistä, 4G-verkosta tai omasta antennista

Kemi-Tornion alueella on viime aikoina ollut häiriöitä antenniverkon tv-kuvassa. Radiokelien aiheuttamien ongelmien poistoon ei ole varmaa keinoa. 4G-verkon aiheuttamat häiriöt poistuvat ilmaiseksi asennettavalla suodattimella. Lisäksi vaikeudet voivat johtua omasta antennista.

4G-tekniikka
Television häiriö -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Kemi-Tornion alueen television viime aikojen näkyvyysongelmat antenniverkossa johtuvat joko radiokeleistä tai 4G-verkon aiheuttamista häiriöistä. Lisäksi näkyvyyteen vaikuttaa se, kuinka tehokkaalla antennilla lähetyksiä otetaan vastaan.

Ylen Kemin toimitukseen on tullut useita yhteydenottoja siitä, miksi häiriöt iskevät juuri Ylen kanaviin.

– Ylen kanavat ovat kanavanippu A:ssa. Kaikki kanavaniput ovat omalla tietyllä taajuudella. Radiokelien vuoksi jonkun toisen lähetysaseman samaa taajuutta käyttävä signaali voi edetä jopa satoja kilometrejä ja aiheuttaa häiriön, selittää Viestintäviraston kiinteät radioverkot -ryhmän päällikkö Markus Mettälä.

Mettälän mukaan lähellä sijaitsevien 4G-verkon tukiasemien voimakkaat signaalit aiheuttavat yleisimmin ongelmia kaikkien televisiokanavien näkyvyyteen.

Luonnon sääilmiöiden vaikutukset voivat kuitenkin olla osin erilaisia eri taajuuksilla. Eri taajuuksien aallot etenevät eri lailla esimerkiksi lumi- ja vesisateden aikaan tai puiden lehtien läpi.

Häiriö voi tulla Ruotsista

Mettälän mukaan häiritsevä signaali voi tulla myös Ruotsin puolelta.

Poikeuksellisessa tilanteessa, kun radioaallot etenevät tehokkaammin ja voimakkaammin pidemmälle, tällaisia ongelmia saattaa näin kesällä korkeapaineen aikaan tulla

Markus Mettälä

– Kansainvälisesti antenni-tv:llä on käytössä sama taajuusalue, joka on jaettu asemille annettaviin lähetyskanaviin. Toki tarkempaa taajuussuunnittelua on tehty niin, että normaaliolosuhteissa ei synny minkäänlaisia ongelmia.

– Mutta tällaisessa poikeuksellisessa tilanteessa, kun radioaallot etenevät tehokkaammin ja voimakkaammin pidemmälle, tällaisia ongelmia saattaa näin kesällä korkeapaineen aikaan tulla, Mettälä sanoo.

Meri vaikuttaa

Viestintäviraston erityisasiantuntija Yrjö Hämäläinen toteaa, että Kemin sijainti merenrannalla vaikeuttaa tv-lähetysten vastaanottoa.

– Merenranta on maastokorkeudellisesti matalalla suhteessa Tervolan lähetysasemaan. Toisaalta Ruotsin puolelta ei ole vastaavasti mitään estettä, Hämäläinen sanoo.

Ongelma voi olla myös omassa antennissa

Kemin seudulla haastavuutta lisää etäinen sijainti lähetysasemasta. Markus Mettälän mukaan ensisijaisesti pitäisikin tarkistaa oman antennin kunto.

– Antennin kunto on jokaisen omakotitaloasujan omalla vastuulla. On huolehdittava itse siitä, että antenni on riittävän tehokas ja koko järjestelmä laadukas. Radiokelienkin vaikutuksista saattaa päästä eroon, jos vaihtaa tehokkaamman antennin.

Vastaanotto-olosuhteita saatetaan saada parannettua myös antennin paikkaa siirtämällä, Mettälä sanoo.

Myös uusi 4G-verkko häiritsee

DNA ja Sonera saivat viime keväänä valmiiksi koko Lapin kattavan 4G-verkon. Yhteensä Pohjois-Suomeen on rakennettu yli 600 tukiasemaa, jotka myös aiheuttavat häiriöitä antennilla vastaanotettaviin tv-lähetyksiin.

Asia oli tiedossa jo silloin, kun verkkoa suunniteltiin ja valtioneuvosto asettikin operaattoreille velvoitteen poistaa nämä häiriöt veloituksetta. Operaattorit aloittivat yhteistyön radio- ja tv-verkon omistavan Digitan kanssa. Digita ylläpitää Taajuustalkoot-palvelua (siirryt toiseen palveluun), johon kuluttaja voi ottaa yhteyttä.

Häiriöstä kärsivä katsoja voi tehdä ilmoituksen netissä tai soittaa numeroon 020 411 7676.

Häiriö poistetaan asentamalla antennin ja vahvistimen väliin suodatin, joka estää 4G-signaalien pääsyn. Toimenpide ei maksa kuluttajalle mitään. Operaattoreiden velvoite koskee myös vanhoja antennijärjestelmiä.

Soneran mukaan koko Suomen alueella 4G-verkon rakentamisesta johtuvista antenni-tv:n häiriöistä on tullut joitakin kymmeniä tuhansia ilmoituksia yhteensä kaikille operaattoreille.

Lue seuraavaksi