Pikkupojan löytämä hautakivenpalanen karmi isän selkäpiitä – "En välttämättä tahtoisi omalle takapihalle"

Pikkupoika löysi taajama-alueelta aivan kotinsa kupeesta kivenpalasen, jossa olivat vielä kaiverrukset näkyvissä. Vanhoja hautakiviä kierrätetään ja niistä tehtyä murskaa käytetään esimerkiksi tienpohjan rakentamisessa. Täysin varmaa tietoa siitä, miten hautakivenpala päätyi lahtelaislähiöön, ei ole.

Kuva: Johanna Talasterä

Lahden Karistossa asuva Kim Klemola hämmästyi, kun 9-vuotias Otto kertoi löytäneensä miltei perheen rivitalon piha-alueelta kummallisen kiven, joka tarkemmassa tarkastelussa paljastui vanhaksi hautakiven palaksi. Tummassa kivessä näkyvät numerot 12 ja vuosi 1978.

– Se oli tuossa sillan lähellä veneen vieressä. Ihmettelin, että mikä tämä kivi on, ja nostin sen sieltä, kertoo Otto.

Isä Kim Klemola kirjoitti tapauksesta Facebookin Lahti-keskusteluryhmään ja sai runsaasti kommentteja. Eräs keskustelua kommentoinut kertoi löytäneensä samalta paikalta hautakiven palasia jo viisi vuotta aiemmin.

Tekosaaren materiaalia vai peltotien vahvike?

Löytöpaikan vieressä on Lemminkäisen silta- ja asvaltointityömaa. Silta johtaa 2000-luvun alussa täytemaasta muodostetulle, vielä rakentamattomalle tekosaarelle, joka on nimeltään Perhossaari.

Lemminkäinen on myös vastuussa lähistöllä sijaitsevan Lahden Kivipalvelun vanhojen hautakivien kierrätyksestä. Lahden Kivipalvelun omistaja Olli Hallikainen epäilee, että kenties yhden kiven murskaaminen on epäonnistunut.

Lemminkäiseltä kuitenkin kerrotaan, että ennen kuin Perhossaaren uuden sillan työmaa aloitettiin, tontin omistaja Lahden kaupunki varoitti, että alueelta saattaa löytyä vanhojen hautakivien paloja.

Hautakivenpalan löytöpaikan lähellä on rakennettu vastikään siltaa. Kuva: Johanna Talasterä

Lahden kaupungin rakennuttajainsinööri Antti Ojanen kertoo, että vuoden 1960 ilmakuvista päätellen on ollut peltoa. Ojanen uskoo, että peltotien vahvikkeeksi on kenties haettu louhimolta kiveä.

– Veistämöllä on varmaankin mennyt kivi rikki. Eihän niitä silloin ainakaan korjattu, vaan heitettiin pois. Louhimolta on sitten varmaankin haettu peltotielle vahviketta.

Vanha kivi väistyy uuden tieltä

Vanhat, tarpeettomat hautakivet kierrätetään murskaksi. Seurakunnat toimittavat kivet murskattavaksi, mikäli hoitokausi on päättynyt. Myös Lahden Kivipalvelu toimittaa Lemminkäiselle tarpeettomat hautakivet.

En tiedä, kuinka pyhänä ihmiset niitä pitävät, etteikö niitä muka voisi käyttää.

Lauri Tammisaari

– Jos hautakivi on täynnä tekstiä ja hautaan on haudattu uusi vainaja, jonka tiedot tarvitaan kiveen, omaiset päättävät usein uusia hautakiven. Silloin vanha kivi toimitetaan meille, ja ne viedään Lemminkäiselle.

Lemminkäiselle toimitetaan noin kymmenen hautakiveä sekä seurakunnilta että kiviä toimittavista yrityksistä. Kivipalvelu kierrättää vuosittain murskattavaksi parisenkymmentä, usein noin 1900-luvun alun kiveä.

Hautakivelle "uusi elämä"

Lemminkäinen murskaa kivet joko kivimurskaksi tai kivituhkaksi. Hautakivimateriaalia käytetään maanrakentamisen pohjaksi, esimerkiksi katukiveyksiin, asvaltointiin tai tiepohjan tekoon.

Lemminkäisen aluepäällikön Lauri Tammisaaren mukaan on kuitenkin mahdotonta löytää palasia, joista selviäisi esimerkiksi päivämääriä tai nimiä.

Joku on tehnyt siitä rappukiven, kun vaan laittaa tekstit alaspäin.

Olli Hallikainen

– Eihän niitä voi jättää pyörimäänkään. En tiedä, kuinka pyhänä ihmiset niitä pitävät, etteikö niitä muka voisi käyttää.

Lahden Kivipalvelussa omaisia informoidaan hautakiven murskaamisesta. Vanhoja hautakiviä ei siis ruveta hiomaan tai uusiokäyttämään, kertoo kivipalvelun omistaja Olli Hallikainen.

Kukaan ei ole järkyttynyt vainajan hautakiven murskaamisesta, mutta osa omaisista haluaa pitää vanhan hautakiven.

– Muutamat haluavat viedä sen mukanaan, eikä sitä mikään estä. Sehän on omaisen omaisuutta. Joku on tehnyt siitä rappukiven, kun vaan laittaa tekstit alaspäin, jotakin tällaista, Hallikainen kertoo.

Hautakiven pala nosti niskakarvat pystyyn

Erikoista kivilöytöä ihmetelleellä Kim Klemolalla ei ole mitään vanhojen hautakivien kierrätystä vastaan. Hänen mukaansa on hyvä, että ne murskataan ja hyödynnetään sen sijaan, että ne vaan jätettäisiin jonnekin lojumaan.

Vähän tulee karmiva olo.

Kim Klemola

Klemola toivoo, että ennen täytemaana käyttämistä kivet murskattaisiin niin huolellisesti, että näkyviin ei jäisi tekstiä, josta voi päätellä murikan olleen osa hautakiveä.

Lähes omasta pihasta tehty hautakivilöytö oli hänestä hieman outo.

– Vähän tulee karmiva olo. En nyt välttämättä tahtoisi vanhoja hautakiviä omalle takapihalleni, vaikka kiveykset muuten ovatkin kivoja.