Anjalan kartanossa katsoja pääsee keskelle kahden kuninkaallisen sotaa

Kustaan sota -kansanoopperaa esitetään Anjalan kartanon maisemissa elokuussa 11 näytöksen verran. Sota käytiin vuosina 1788-1790 Ruotsin ja Venäjän kesken. Kymijoki oli sodan aikana Ruotsin ja Venäjän rajajoki.

sota
Ohjaaja Piia Kleimola (oikealla) ja nuoria näyttelijöitä, Kustaan sota, kansanooppera, Anjala, Kouvola
Hanne Vainikka

Kymijoen rannalla käydään jälleen tänä kesänä sotaa 1700-luvun malliin. Viime vuonna suuren suosion saavuttanutta Kustaan sota -kansanoopperaa esitetään Anjalan kartanon maisemissa elokuussa 11 näytöksen verran.

Kymijoen esittävän taiteen tuki ry:n tuottaman kansanoopperan näki viime vuonna lähes 6 000 katsojaa. Tänä kesänä yleisö pääsee näkemään Anjalan kartanon jokinäyttämöllä, Ankkapurhan kulttuuripuistossa, viime kesästä hieman muuttuneen esityksen.

Kansanoopperan on käsikirjoittanut ja säveltänyt Jouni Sjöblom. Kustaan sota tuo näyttämölle toista sataa esiintyjää. Mukana on paikallisia kuoroja, muusikkoja ja tanssijoita.

Kansanmusiikki ja kuorolaulu yhdistyvät teoksessa todellisiin historiallisiin tapahtumiin ja kansantarinoihin. Kansanoopperan katsojat tulevat keskelle sotilasleiriä, jossa omilla puolillaan ovat ruotsalaiset ja venäläiset sotilaat.

Kustaan sota, kansanooppera, Anjala, Kouvola
Hanne Vainikka

– Onnistuneen viime kesän jälkeen olemme halunneet edelleen kehittää esitystä taiteellisesti. Kansanoopperassa kulttuuri, luonto ja äänimaailma yhdistyvät visuaaliseksi elämykseksi. Katsoja kokee kaiken historiallisesti autenttisten tapahtumien keskellä istuen, Jouni Sjöblom tiivistää.

Kustaan sota -kansanoopperan ohjaa Piia Kleimola.

Kymijoki Ruotsin ja Venäjän välisen sodan ytimessä

Kustaan sota käytiin vuosina 1788-1790 Ruotsin ja Venäjän kesken. Kymijoki oli sodan aikana Ruotsin ja Venäjän rajajoki.

Vastakkain Kustaan sodassa olivat serkukset, Ruotsin kuningas Kustaa III ja Venäjän keisarinna Katariina II. Kustaa III oli jo pitkään valmistellut sotaa valloittaakseen Pietarin Venäjältä. Hänellä oli tarkoituksenaan myös suistaa Katariina II valtaistuimelta ja nostaa hänen poikansa Venäjän hallitsijaksi.

Sota päättyi Värälän rauhansopimukseen ilman voittajia tai häviäjiä. Värälän kylä, jossa rauhansopimus tehtiin, sijaitsee Elimäellä.