Kaivovesi syyniin kolmen vuoden välein – runsaat sateet koettelevat kaivojen rakenteita

Kaivo on syytä puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Mikäli kaivon rakenteet eivät ole kunnossa, kaivoon voi päätyä vettä pilaavia tekijöitä.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Heinäkuun runsaat sateet ovat nostattaneet järvien vedenpintaa. Muun muassa Päijänteellä vedenpinta on 15 senttimetriä ajankohdan mediaanin yläpuolella.

Voimakkaiden sateiden vuoksi myös kaivonomistajien kannattaa olla tarkkana – mikäli kaivon rakenteet eivät ole olleet kunnossa, voi kaivoon päätyä vettä pilaavia tekijöitä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun projekti-insinööri Mirja Hurskainen kertoo, että kaivovesi voi pilaantua monesta syystä.

– Sinne voi valua pintavesiä ja sulamisvesiä ja kannen epäpuhtauksia. Tai sitten maaperässä voi olla jotakin aineita, mikä tekee vedestä huonon.

Kurkista kaivoon säännöllisesti

Hyvän kaivoveden tunnistaa siitä, että se on hajutonta, väritöntä ja mautonta. Hyvässä vedessä ei myöskään ole bakteereita, epäpuhtauksia tai muita haitallisia aineita, kuten arseenia, radonia tai uraania.

Kaikkia epäpuhtauksia ei pysty tunnistamaan aistinvaraisesti, siksi kaivovesi on hyvä tutkituttaa vähintään kolmen vuoden välein. Toki kaivoon kannattaa muutenkin kurkistella säännöllisesti.

– Kaivoa on syytä slilmämääräisesti tarkastella joka vuosi ja pitää ympäristö puhtaana, kansi siistinä, puhdistaa renkaiden sisäpinnat ja tarkistaa putkien liitosten tiiviys, Hurskainen neuvoo.

Jos kaivovesi kaikesta huolimatta pääsee pilaantumaan, kaivo pitää desinfioida.

– Ja jos pohjavesi pilaantuu, menee pidempi aika ennen kuin kaivovesi on taas puhdasta ja käyttökelpoista, Hurskainen muistuttaa.

Keski-Suomessa etsitään parhaillaan maakunnan parasta kaivovettä (siirryt toiseen palveluun). Jyväskylän ammattikorkeakoulun järjestämään kilpailuun voi osallistua elokuun alkuun saakka. Voittajat valitaan syyskuussa.