1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Monet metsästäjät eivät lähde jahtiin ollenkaan, kun kanalintuja on vähän

Kanalinnunmetsästäjät kävelevät metsässä yli kahdeksan kilometriä päivässä. Runsainakaan lintuvuosina saalista ei tule läheskään joka reissulla. Kun lintukanta on heikko, moni metsästäjä toteaa, että jahtiin ei kannata edes lähteä.

Kuva: Raine Martikainen

Vuoden 2015 metsäkanalintusaalis jäi pieneksi, mikä vastaa heikkoja metsäkanalintukantoja, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta. Vain riekkoa saatiin saaliiksi kolmanneksen edellisvuotta enemmän. Metso-, teeri- ja pyysaalis vähenivät keskimäärin parikymmentä prosenttia edellisvuodesta.

Kylmät alkukesät vuosina 2014 ja 2015 verottivat riistalintukantoja. Vuonna 2015 metsästäjiä kehotettiinkin pyytämään metsäkanalintuja maltillisesti.

Puolet metsästäjistä kävi metsäkanalintujahdissa

Yli 100 000 metsästäjää osallistui metsäkanalintujen pyyntiin viime vuonna. Määrä on puolet kaikista metsällä kävijöistä. Muutama metsästäjä ilmoittikin, ettei metsästänyt metsäkanalintujen vähyyden vuoksi, Luonnonvarakeskuksesta sanotaan. Riistapäällikkö Keijo Kapiainen Suomen Riistakeskuksesta kevahvistaa, että heikot linnukannat vähentävät metsästystä.

– Jotkut voivat olla niin vastuullisia, tai sitten tullaan siihen tulokseen, että ei kannata lähteä metsälle, koska kävelemistä tulee paljon eikä lintuja yksinkertaisesti näy, Kapiainen pohtii.

Kapiaisen mukaan huono metsäkanalintuvuosi näkyy Metsähallituksen myytyjen metsästyslupien määrissä ja suoritetuissa riistanhoitomaksuissa.

– Kysyntää luville on selvästi vähemmän, ja jos ei kuulu hirviporukkaan, niin jätetään riistanhoitomaksu suorittamatta, jos kerran lintumetsälle ei ollenkaan lähdetä.

Parempana metsäkanalintuvuotena 2011, metsäkanalintujen metsästäjiä oli kolmannes enemmän.

Jätetään riistanhoitomaksu suorittamatta, jos kerran lintumetsälle ei ollenkaan lähdetä.

Keijo Kapiainen

Metsästys kannattaa keskittää alkukauteen

Metsästyksessä kannattaa Kapiaisen mielestä mahdollisuuksien mukaan jäljitellä lintujen luontaista kuolevuutta.

– Metsästetään vähemmän metsästyskauden lopussa, sillä jos linnut ovat selvinneet lokakuun loppuun asti, on suurempi todennäköisyys, että ne ovat seuraavana keväänä hengissä kuin sellaisella linnulla, joka on tällä hetkellä hengissä.

Alkukauteen painotettavan metsästyksen yhteydessä kannattaisi metsästää nuoria lintuja.

– Se on aika vaikeaa metsästystilanteessa, mutta joskus esimerkiksi koiran haukussa voi valita, ettei ammu emokoppeloa vaan poikasen.

Metsäkanalintujen metsästykseen esitetään jälleen rajoituksia syksyn metsästyskaudelle. Kesän riistakolmiolaskentojen perusteella metsäkanalintukannat ovat heikentyneet monin paikoin.

Etenkin Pohjois-Suomeen esitetään rajoituksia viime vuotta laajemmille alueille. Esimerkiksi metson ja teeren metsästysaikaa lyhennetään useissa maakunnissa niin, että metsästys päättyy 10.10.