Kemin merivartioaseman lakkautus lisännee vapaaehtoisten meripelastajien työmäärää

Vapaaehtoisten meripelastajien tehtävämäärä todennäköisesti kasvaa, kun Kemin merivartioasema lakkautetaan. Päivystysvalmiutta on mahdollista lisätä lähinnä viikonloppuisin.

meripelastus
Kemin Meripelastusseuran vene Hahtisaaren venesatamassa nähtynä verkkoaidan läpi. Etualalla meripelastuksen kyltti.
Antti Heikinmatti / Yle

Sisäministeriö on lakkauttamassa Kemin merivartioaseman, jolloin lähin asema olisi Oulun Virpiniemessä. Kemin meripelastajien puheenjohtajan mukaan asiasta on huhuttu jo pitkään.

– Säästöpaineet ovat kovat joten oli se odotettavissa. Onhan se ikävä uutinen, puheenjohtaja Kari Siimes sanoo.

Siimes uskoo, että lakkautus näkyy myös vapaaehtoisten toiminnassa.

– Varmasti meillä tehtävät lisääntyvät. Virpiniemestä on yli tunnin matka, kovin äkkiä tänne ei päästä. Meidät hälytetään siis ensimmäisinä paikalle.

Yhteistä koulutusta

Kemin meripelastajilla on avovesikaudella päivystäjä valmiudessa vuorokauden ympäri. Kun viranomaisilta tulee hälytys, päivystäjä kerää miehistön ja pelastusalus on lähtövalmiudessa viimeistään puolen tunnin kuluttua.

– Partiointia merellä täytyy sitten ehkä lisätä mahdollisuuksien mukaan. Päivystäjiä on mahdollista lisätä viikonloppuisin, mutta arkisin suurin osa on töissä.

Vapaaehtoisilla ja merivartioasemalla on Kemissä yhteisiä harjoituksia. Siimeksen mukaan meripelastusosaaminen ei lakkautuksen takia ole vaakalaudalla.

– Viranomainen kouluttaa kun pyydetään ja järjestää myös isompia harjoituksia. Lisäksi meillä on oma koulutusjärjestelmämme, jonka mukaan harjoittelemme joka viikko.

Valistuneita veneilijöitä

Tänä kesänä vapaaehtoisilla meripelastajilla on Kemissä ollut neljä tehtävää. Niistä kaksi on ollut meripelastustehtäviä ja kaksi konevian aiheuttamaa hinausta. Kari Siimeksen mukaan koneviat johtuvat yleensä huollon laiminlyönnistä, mutta alueen veneilijät ovat varsin valistuneita.

– Sen takia meillä varmaan onkin niin vähän tehtäviä.

Merivartioston poistuminen alueelta saattaa vaikuttaa vesillä käyttäytymiseen, Siimes uskoo.

– Se voi kasvattaa nopeuksia satama-alueella ja tuolla muuallakin. Viranomaisvalvonta ja puhallutukset vähenevät.

Kemin meripelastajien puheenjohtaja ei kuitenkaan usko, että merivartioaseman lakkautus on varsinainen uhka.

– Pelastuslaitoksellakin on Kemissä kaksi venettä ja me pääsemme aina ensi hätään, kunnes meriviranomainen tulee paikalle.