Näkökulma: Pääsin vahingossa käsiksi tuntemattoman naisen yksityiselämään

Sain puhelimeeni edelliselle omistajalle tarkoitettuja viestejä. Nyt tiedän hänestä tahtomattani liikaa. Saatamme luovuttaa itsestämme arkaluontoista tietoa, jos unohdamme ilmoittaa vaihtuneesta puhelinnumerosta. Harva kuitenkaan muistaa, mihin kaikkialle numero on tullut annettua.

Kuva: Yle

Istun uuden puhelimeni edessä. Sen päällä on keltainen post-it-lappu, johon on arvottu kymmenen numeroa ja neljä lisänumeroa. Uusi numeroni ja pin-koodi.

Ensimmäisten viikkojen aikana puhelimeni vislaa keskimääräistä kiivaammin. Jos nyt tarvitsisin 200 euroa käteistä, saisin sen melko helposti.

Välillä viesteissä on ikävämpää sisältöä: takaisinkin pitäisi maksaa. Itse asiassa olisi pitänyt jo aiemmin.

Alan hahmottaa, että liittymän edellinen omistaja on tainnut tarttua tarjouksiin.

**Kun saan ensimmäisen puhelun, jossa kysytään Sallaa, ajattelen soittajan painaneen numeron väärin. **Vasta toisella kerralla tajuan, että Salla (nimi muutettu) saattaa olla liittymän aiempi omistaja.

Kevään aikana minulle lähetetään tietoa parkkiajan ostamisesta. Viesteissä lukee ajoneuvon rekisterinumero. Koska en muista omistavani kyseistä autoa, uskon sen kuuluvan Sallalle.

Päätän googlettaa ihmisen, jonka kaikki haluavat tavoittaa. Sallalla on hieman epätavallisempi sukunimi, joten osumia tuskin tulee useita.

En oikeastaan tiedä, miksi etsisin nimen. Ehkä voisin yrittää tavoittaa hänet ja kertoa, että aika moni muukin on niin yrittänyt tehdä?

Juhannuksen alla tekstiviestejä saapuu normaalia enemmän. Jos NYT tarvitsisin 200 euroa käteistä, saisin sen melko helposti.

Ihminen antaa puhelinnumeronsa moniin paikkoihin elämänsä aikana. Vastuu yhteystietojen päivittämisestä on usein käyttäjällä itsellään.

Joku tuntematon saattaa siis päästä vahingossa käsiksi sinunkin yksityisasioihisi. Se on yhtä kiusallista kuin pääsy toisen ihmisen sosiaalisen median palveluihin. Niistä voi kuitenkin halutessaan kirjautua ulos.

Mikään osapuoli tapahtumaketjussa ei välttämättä tehnyt virhettä. Oliko siis kyseessä epäonnekas sattuma, vai voisiko joku jossain tehdä jotain toisin?

Kyllä tai ei, en haluaisi vaihtaa osia Sallan kanssa. Enkä tahdo enää koskaan vaihtaa puhelinnumeroanikaan, jos ei ole ihan pakko.