EU nimitti ranskalaispoliitikon Brexit-neuvottelijaksi

Ensiarvioiden mukaan EU halusi valinnalla välittää viestin Lontooseen kovasta linjasta. Brexit-neuvottelijaksi nimetty Michel Barnier toimi EU:n sisämarkkinakomissaarina 2010–14.

Michel Barnier. Kuva: Nicolas Bouvy / EPA

Ranskalainen veteraanipoliitikko Michel Barnier on nimitetty EU:n Brexit-neuvottelijaksi. Barnier johtaa EU:n osalta neuvotteluja Britannian kanssa maan EU-erosta.

Barnier, 65, toimi EU:n sisämarkkinakomissaarina 2010–14, jolloin hän johti euroalueen talouskriisin ratkaisutoimia.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että Barnier juuri sopiva henkilö johtamaan ennakkoon vaikeiksi arvioituja neuvotteluja. Junckerin mukaan Barnierilla on kokemusta ja kontakteja, joita tarvitaan sopimuksen takaamiseksi.

Ensiarvioiden mukaan EU halusi valinnalla välittää viestin Lontooseen kovasta linjasta, sillä Barnier kohtasi eniten arvostelua juuri Britanniasta. Barnierin kovat toimet pankkeja kohtaan talouskriisin aikana toivat hänet usein napit vastakkain Lontoon Cityn pankkiirien kanssa.

Britannian hallitus kommentoi valintaa sanomalla, että he odottavat innolla yhteistyötä kaikkien eurooppalaisten osapuolten kanssa, jotta ero sujuu hyvässä järjestyksessä.

EU:n komissio ja Ranska ovat vaatineet, että eroneuvottelut aloitettaisiin niin pian kuin mahdollista. Britannian pääministeri Theresa May puolestaan on sanonut, ettei asiassa ole kiirettä. Neuvottelujen arvellaan alkavan vasta ensi vuoden puolella.