1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muistisairaan löytänyt kalajokinen varjoliitoharrastaja: "Kyllä siellä odotettiin tuloani kuin kuuta nousevaa"

Kahdeksan vuotta varjoliitoa harrastanut Jouni Keskisipilä oli tiistaina ensimmäistä kertaa mukana kadonneen etsinnässä. Muistisairas mies löytyi alle tunnin etsintöjen jälkeen.

Kun liito loppuu, varjoliitäjä joutuu kipuamaan ja kantamaan varusteensa takaisin vuorelle, josta ponnistaa uuteen liitoon. Kuva: YLE Lahti

Alavieskassa maanantai-iltana kadonneen miehen löysi tiistai-iltana yhdeksän aikaan varjoliitäjä. Suomen Ilmailuliiton nettisivustolla Ilmailu.fi (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että varjoliitäjä oli Kalajoen Ilmailukerhon varjoliitoharrastaja Jouni Keskisipilä.

Keskisipilä oli ensimmäistä kertaa mukana etsinnöissä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan apuna.

Sivustolla kerrotaan, että varjoliitimellä kadonnut henkilö löytyi 45 minuutissa.

– Kyllä siellä odotettiin tuloani kuin kuuta nousevaa. Kun kadonneen henkilön pyörä löytyi, lähdin sen läheltä lentoon, Keskisipilä kertoo.

Lentokone ja koirapartiot olivat jo ehtineet kiertää aluetta tuloksetta koko päivän.

Varjoliidin soveltuu etsintöihin

Keskisipilä käytti etsinnässä moottoroitua varjoliidintä, muistisairas mies löytyi 2,5 kilometrin päästä katoamispaikasta jäkäläkankaalta. Maasto oli varjoliitimellä niin hankalaa laskeutua, että liitimen potkuri meni laskeutumisessa rikki.

Ilmailualan julkaisussa kerrotaan, että varjoliitoharrastajien käyttö on etsinnöissä viime vuosina yleistynyt. Varjoliidin on etsinnöissä tehokas, koska sen saa lähtövalmiiksi noin tunnissa, ja sillä pystyy lentämään tarpeeksi matalalla sekä hitaalla vauhdilla.

– Haravoin puolentoista kilometrin kokoista aluetta 45 minuuttia noin 70 – 100 metrin korkeudella, kunnes löysin miehen, Keskisipilä kuvailee etsintöjä.

Löytynyt mies oli väsynyt ja kärsi nestehukasta, eikä kyennyt itse enää kävelemään.

Perusteilla yhdistys virallista etsintää varten

Suomen Ilmailuliitosta kerrotaan, että yksityishenkilö ei voi olla Suomen Lentopelastusseuran jäsen. Tämän vuoksi varjoliitäjät ovat oululaisen Marko Kallion johdolla perustamassa yhdistystä, jonka kautta he pääsevät mukaan jäseneksi ja näin virallisesti mukaan ilmaetsintään.

Mukaan ilmoittautuneita jäseniä on jo noin 50 ympäri Suomea.