Hyppää sisältöön

Rokotevastaisuus johtaa epidemiaan? "Muutaman vuoden päästä meillä on koululuokkia, joissa ei ole suojaa"

Pietarsaaren seudulla on suuria alueellisia eroja siinä, miten lapset on rokotettu. Lastenlääkäri pelkää epidemian syntyvän, kun rokottamattomat lapset menevät muutaman vuoden kuluttua kouluun. Vähän valoa on kuitenkin näkyvissä, sillä tiedottaminen on lisännyt rokotuksia.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

THL:n vuoden 2015 tilastojen mukaan vain vähän yli 60 prosenttia alle 3-vuotiaista luotolaislapsista on rokotettu tuhkarokkoa vastaan ja reilut 80 prosenttia on saanut viitosrokotteen, joka suojaa muun muassa kurkkumätää, hinkuyskää ja jäykkäkouristusta vastaan. Myös Pedersören luvut ovat alhaiset. Lastenlääkäri on huolissaan.

– Kun joissakin kylässä rokotettavuus on alle 70 prosenttia, niin muutaman vuoden päästä meillä on koululuokkia, joissa ei ole yhtään laumasuojaa, sanoo lastentautien erikoislääkäri, ylilääkäri Markus Granholm Pietarsaaren sairaalasta.

Pietarsaaren seudulla suhtautuminen rokottamiseen vaihtelee alueittain.

Normaalisti heitä ei rokoteta, mutta heille pitää nyt järjestää suojaa, kun laumasuojaan ei enää voi luottaa.

– Saman kunnan sisällä voi olla suuria eroja. Yhdessä kylässä rokotetaan ja toisessa ei. Uskon, että se johtuu aika paljon siitä, että monelle vanhemmalle on tärkeintä se, mitä ystävät tekevät, Granholm arvioi.

Yleisen rokotesuojan puuttuminen on jo aiheuttanut uhkan alueella asuville vakavasti sairaille lapsille.

– Olemme keskustelleet perheiden kanssa ja joutuneet rokottamaan lapsia, joilla on syöpää tai munuais- tai maksasiirtoja. Normaalisti heitä ei rokoteta, mutta heille pitää nyt järjestää suojaa, kun laumasuojaan ei enää voi luottaa. Uusien tutkimustietojen valossa on parempi rokottaa heidät kuin jäädä odottamaan epidemian puhkeamista.

Lastenlääkäri toivoo, että muistettaisiin historia.

– On ollut paljon, paljon kärsimystä näiden kulkutautien takia. Nuoren sukupolven pitäisi saada kuulla, millaisia nämä sairaudet ovat ja minkälaisia jälkitaudit olivat. Kertokaa sukulaisista ja tuttavista, siitä millainen tilanne oli ennen vanhaan ja miksi meidän täytyy pelätä näitä tauteja.