"Joku heitti ryhmässä, että Pokémon pelasti masennukselta" – Pokémon Go -peliä kokeillaan nuorisotyössä

Pokémon Go -peli on rohkaissut tutustumaan uusiin kavereihin ja julkisiin paikkoihin. Joillekin nuorille se on ihan uutta, sillä kotoa lähteminen on voinut aikaisemmin olla ison kynnyksen takana. Nyt Kuopiossa kokeillaan hittipelin mahdollisuuksia nuorisotyössä.

Pokémon Gon pelaamista Saksan Hannoverissa vuonna 2016. Kuva: Peter Steffen / EPA

KUOPIO Nuori nainen pitelee isoa jäätelökuppia ja lusikoi herkkua suuhunsa. Vierustoveri maistelee samasta jäätelöstä ja pelaa toisella kädellä Pokémon Go -peliä. Hän kertoo saaneensa uusia kavereita pelaamisen kautta.

– On jotain asiaa, minkä takia lähteä ulos kävelemään. En halua pelata Pokémonia, mutta voin hengailla mukana, kertoo jäätelöön keskittyvä nainen.

Kuopion Vamoksen projektityöntekijä Miia Maaninen kertoo, että Pokémon Go on tuonut uutta mielekästä sisältöä ja kavereita monen nuoren elämään. Vamos on paikka, jossa nuoret saavat maksutta tukea arjen hallintaan ja ohjausta omalle koulutus- ja työpolulle.

– Joku heitti ryhmässä puolileikillään, että Pokémon pelasti minut masennukselta, sillä poistuin kotoa vapaaehtoisesti. Se oli leikkimielinen huudahdus, mutta siinä on puoli totuutta.

Nyt Vamos Kuopio ja Pelituki -hanke suunnittelevat yhdessä nuorten kanssa, kuinka Pokémon-peliä voidaan hyödyntää nuorisotyössä. Pelin mahdollisuuksia testattiin käytännössä pelaamalla Pokémon Go -peliä ympäri Kuopiota.

Pokémon -peli rohkaisee julkisille paikoille

Testipäivänä jokaisen ryhmän tuli kiertää vähintään kolme annettua kohdetta tai rakennusta, jotka nuorten on hyvä tietää. Kohteita olivat esimerkiksi Kela, terveyskeskus ja Savon koulutuskuntayhtymän kampusalue. Tarkoituksena oli kartoittaa ja kirjata ylös, mitä Pokémon-peliin liittyvää kohteiden ympäristöstä löytyy.

Jos puhelinsovellus saa nuoren tulemaan keskelle toria, mitä hän ei ole pystynyt tekemään pitkään aikaan, en näe siinä mitään moitittavaa.

Miia Maaninen

Esimerkiksi Kuopion kansalaisopiston läheltä löytyy useampi PokéStop, josta saa pelissä tarvittavia pokepalloja.

– Tässä on toinen PokéStop, pitäisi näkyä sinunkin näytöllä. Nyt pyöräytät sitä, neuvoo pokemonpelaaja toimittajaa.

Pokémon Go -pelin pelaaminen ei suoraan vie nuoria koulunpenkille tai työelämään, mutta pelin avulla nuoret ovat rohkaistuneet tutustumaan lähiympäristöön. Joillekin nuorille se on aivan uutta, sillä kotoa lähteminen on voinut aikaisemmin olla ison kynnyksen takana. Kun lähiympäristö tuntuu turvalliselta ja näyttäytyy mielenkiintoisena, voi omalle elämänpolullekin löytyä vähitellen uusia sytykkeitä.

– Jos puhelinsovellus saa nuoren tulemaan keskelle toria, mitä hän ei ole pystynyt tekemään pitkään aikaan, en näe siinä mitään moitittavaa. Se on mahtava juttu, kertoo Vamos Kuopion projektityöntekijä Maaninen.

Pokémon Go murtaa kielimuureja

Kuopion Vamoksen projektityöntekijä Maaninen kertoo, että suunnitelmissa on hyödyntää Pokémon Go -peliä maahanmuuttajataustaisten nuorten parissa. Peliä voisi käyttää esimerkiksi kaupunkisuunnistuksessa, jossa tutustutaan ensimmäisiä kertoja uuteen kaupunkiin ja kulttuuriin.

– Ideat, miten Pokémon Go -peliä voisi käyttää, tulevat nuorilta itseltään. Se on tässä parasta. Olisi kiva löytää yhdessä tekemisen muotoja, joissa ei tarvita kuitenkaan yhteistä kieltä, pohtii Maaninen Pokémon Go -pelin mahdollisuuksia.