1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Epäonnistunut hiustenvärjäys johti ihonsiirtoon – Hiusyrittäjien puheenjohtaja: "Asiakasta ei koskaan saisi jättää yksin"

Facebookissa leviää kirjoitus, jossa äiti kertoo tyttärelleen tehdystä epäonnistuneesta värinpoistosta. Värinpoisto aiheutti teini-ikäiselle Pinjalle kolmannen asteen palovammat.

Kotimaan uutiset
Kampaaja vaalentaa asiakkaansa hiuksia.
Yle

Naantalilainen Petra Saarinen kirjoitti tiistai-iltana julkisen Facebook-päivityksen, jossa hän kertoo tyttärensä Pinjan epäonnistuneesta hiustenvärjäyksestä. Yle Turun tavoittama Saarinen sanoo, että Pinjan hiuksiin oli levitetty kotikampaajalla värinpoistoaine. Saarisen mukaan kampaajalla oli jonkin verran kampaamoalan koulutusta.

– Tyttö sai vaihtoehdon jäädä väriaine päässä yksin asuntoon tai lähteä mukaan ajelulle. Hän ei halunnut jäädä yksin, joten hän lähti ajelulle, Petra Saarinen kertoo.

Takaraivon vamma paljastui kolmannen asteen palovammaksi, jossa oli keskellä kuoliota.

Petra Saarinen Facebookissa

Saarisen mukaan Pinja jäi väriaine päässään kuumaan autoon odottamaan, kun kampaaja kävi kaupassa. Pian pää alkoi kuumenemaan ja olo muuttui sietämättömäksi. Värinpoistoaine oli päässä noin 1,5-2 tuntia.

Kivuista huolimatta hiukset kuitenkin värjättiin. Kaksi päivää värinpoiston jälkeen Pinja palasi kotiin. Kotona vanhemmat huomasivat tytön takaraivossa vamman. Perhe lähti Tyksin ensiapuun.

– Takaraivon vamma paljastui kolmannen asteen palovammaksi, jossa oli keskellä kuoliota, äiti Petra Saarinen kirjoittaa.

Torstaina Pinjalle tehdään ihonsiirto.

Kuvakaappaus Facebookista
Kuvakaappaus Petra Saarisen julkisesta facebookpäivityksestä.Yle

Palovammat hiusväreistä harvinaisia

Suomen Hiusyrittäjien puheenjohtaja Monica Paavilainen ei halua kommentoida yksittäistä tapausta, sillä hän ei tiedä sen taustoja. Yli 30 vuotta kampaajana toiminut Paavilainen ei ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan.

– Tarina kuulostaa uskomattomalta ollakseen edes totta. En tietenkään kiistä sitä. Olen joskus kuullut, että joku on saanut palovammoja hiusten vaalennuksen yhteydessä, mutta se on harvinaista. Joskus iho saattaa alkaa punottaa tai ärsyyntyy, mutta yleensä se rauhoittuu itsestään, Paavilainen sanoo.

Joskus iho saattaa alkaa punottaa tai ärsyyntyy, mutta yleensä se rauhoittuu itsestään.

Monica Paavilainen

Kun hiuksiin tehdään kemiallisia käsittelyjä, kuten värjäystä, permanenttia, vaalennusta tai värinpoiistoa, on tärkeää muistaa, että ihmiset reagoivat aineisiin eri tavoin.

– Asiakasta ei koskaan jätetä yksin ilman valvontaa. Asiakkaalle sanotaan, että jos alkaa tuntua yhtään kuumotusta tai kirvelyä, tai muuta, mitä ei pitäisi tulla, tulee kertoa kampaajalle. Silloin kampaajan on velvollisuus toimia, Paavilainen kertoo.

Käyttöohjeiden noudattaminen tärkeää

Haasteena on, että hiusalalla toimii henkilöitä, joilla ei ole tarvittavaa koulutusta. Joillain on vain osapätevyys, eli he ovat esimerkiksi voineet opetella hiustenleikkauksen, mutta eivät ole käyneet kemiantunteja, joita tarvitaan värjäyksiin ja permanentteihin.

Monica Paavilainen suhtautuu myös kotivärjäyksiin varauksella.

– Mielestäni kaupoissa ei pitäisi edes myydä permanenttiaineita tai värejä. Näitä aineita käytettäessä hiuksissa tapahtuu kemiallisia reaktioita, joihin pitää olla tietotaito ja osaaminen. Kuluttajalla kotioloissa ei sellaista voi olla, Paavilainen sanoo.

Kotona hiuksia värjätessä on erittäin tärkeää noudattaa käyttöohjeita kirjaimellisesti. Erityisesti aineiden vaikutusaikoja on syytä noudattaa.

Lue seuraavaksi