Isis räjäytti irakilaismiehen talon ja toimiston, armeija kidutti – Suomi palauttaa hänet silti Irakiin

Irakilaismies sai Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, vaikka Maahanmuuttovirasto katsoi itsekin hänen joutuneen Irakissa vainon kohteeksi. Mies on vuorenvarma siitä, että kotimaassaan hänet tapetaan.

Kotimaa
Osa päätöksestä.
Irakilaismiehen saama kielteinen turvapaikkapäätös.

Suomen kiristyneestä turvapaikkalinjasta saatiin keskiviikkona varsin kouriintuntuva esimerkki, kun Espoon kaupunginkirjaston aluejohtaja Sunniva Drake julkaisi anonyymin kielteisen turvapaikkapäätöksen (siirryt toiseen palveluun) sosiaalisessa mediassa.

Yle hankki päätöksen käsiinsä. Maahanmuuttovirasto vahvistaa sen olevan aito.

Päätöksessä Maahanmuuttovirasto toteaa irakilaisen miehen joutuneen Isisin vainon kohteeksi Mosulissa. Lisäksi Irakin armeija vangitsi miehen ja kidutti tätä vuosina 2009–2010.

Isis oli räjäyttänyt miehen kodin ja toimiston Mosulissa sekä uhannut tappaa sekä hänet että hänen äitinsä. Maahanmuuttovirasto pitää näitä seikkoja faktoina.

– Kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, että sinulla on perustellusti aihetta pelätä joutuvasi kotimaassasi vainotuksi, sanotaan päätöksessä.

Lisäksi Maahanmuuttovirasto toteaa, ettei miehellä olisi Irakissa mahdollisuutta viranomaissuojeluun terroristijärjestöä vastaan.

Irakilaismies palautetaan kuitenkin kotimaahansa. Syynä on nähty mahdollisuus maan sisäiseen pakoon Irakissa.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että miehellä on "mahdollisuus turvallisesti ja laillisesti siirtyä asumaan Bagdadiin", eikä hän siellä ole "vaarassa joutua vainon tai vakavan haitan kohteeksi." Maahanmuuttoviraston mielestä Isisin uhka rajoittuu Mosuliin ja lähialueille.

– Emme voi ottaa kantaa yksittäisiin päätöksiin, mutta tämän tyyppisiä turvapaikkapäätökset ovat, Maahanmuuttovirasto totesi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

"Tietenkin kuolen, jos palaan Irakiin"

Irakilaismies kertoo olevansa päätöksen saatuaan "hukassa"

– Tietenkin kuolen, jos palaan Irakiin. Isis ja miliisi ovat myös Bagdadissa. En voi paeta heitä. Kuinka voin elää yksin Bagdadissa? Et voi ymmärtää miltä minusta tuntuu, mies toteaa Ylelle puhelimitse.

Mies ei ymmärrä Maahanmuuttoviraston logiikkaa

– He uskovat kaiken, mitä sanoin, mutta eivät esimerkiksi pitäneet taloni räjäyttämistä henkilökohtaisena uhkana.

Talon räjäytystä Maahanmuuttovirasto ei pidä vainona, sillä kyseessä on "luonteeltaan omaisuuteen kohdistuva teko".

– Vaikka Isis räjäytti uhkailun jälkeen vain minun taloni eikä kenenkään muun taloa alueella.

Miehen käännytystä ei voi panna toimeen ennen kuin asialla on hallinto-oikeuden päätös. Mies aikookin valittaa päätöksestään.

Bagdadissa on kuollut terroristi-iskuissa noin 500 ihmistä kuluvan vuoden aikana.