"Saadaan myös pullantuoksua keittiöön" – kotiin tilattava kokki auttaa vanhuksia laittamaan ruokaa

Ikaalisten kotipalvelu ottaa käyttöön kotikokkipalvelun. Asiakas voi saada ruuanlaittoapua omassa keittössään.

Kotimaa
Vastaleivottuja pullia korissa
Anna Sirén / Yle

Ikaalisissa kotihoidon asiakkaat voivat tilata kotiinsa kokin auttamaan ruuanlaitossa.

Tänään elokuun ensimmäisenä päivänä käyttöön otettu uusi palvelu on tarkoitettu vanhusten lisäksi muun muassa kehitysvammaisille tai arjen rutiinien tueksi perheille, joita on kohdannut kriisi.

Ajatus kotikokista syntyi, kun Ikaalisissa mietittiin, miten perinteistä kotiateriapalvelua voitaisiin kehittää. Parhaimmillaan apu tukee kotona pärjäämistä, uskoo Ikaalisten kaupungin palvelupäällikkö Kaija Rönni.

– Tavoite on, että ihminen pystyy ja jaksaa olla siellä kotona entistä aktiivisemmin ja entistä pidempään. Siinä säästävät kaikki: sekä kunta että asiakkaat.

Vuoden loppuun käytössä oleva kokeilu on herättänyt kiinnostusta jo ennen alkamistaan. Elokuun alkuun mennessä puolentusinaa kotipalvelun asiakasta on ilmoittautunut mukaan.

Kun päästään kotiympäristön kanssa tutuksi, siellä voidaan jopa vähän leipoa.

Kaija Rönni

Tulee syötyä paremmin

Kokin voi saada kotiinsa, jos Ikaalisten kotihoito katsoo, että palvelulle on tarvetta.

Asiakas hankkii ruuanlaittoon tarvittavat ainekset itse juteltuaan kokin kanssa. Kotikokin vierailu maksaa 15 euroa per kerta.

Rönnin mukaan asiakas saa vaikuttaa siihen, mitä ruokaa tehdään. Essuntaskusta löytyy myös valmis ruokalista, jos uusille ideoilla on tarvetta.

Ruokalajeja tärkeämpää on se, että pöydässä on kunnon ruokaa, sanoo Rönni.

– Ruuanlaittoapu auttaa asiakasta myös syömään paremmin. Ja kun päästään kotiympäristön kanssa tutuksi, siellä voidaan jopa vähän leipoa. Parin tunnin aikana saadaan myös pullantuoksua keittiöön.

Rohkaisua omatoimiseen ruuanlaittoon

Kotikokin on tarkoitus käydä asiakkaidensa luona kerran kahdessa viikossa.

Jos tykkää lihasopasta, mutta perunoiden kuoriminen on vaikeata, kokki voi tehdä myös tällaisia avustavia töitä.

Kaija Rönni

Toiveissa on rohkaista myös omatoimiseen kokkaamiseen. Valmiin ruuan lisäksi kokki voi auttaa tulevien päivien ruuan valmistuksessa.

– Jos tykkää lihasopasta, mutta perunoiden kuoriminen on vaikeata, kokki voi tehdä myös tällaisia avustavia töitä. Näin selviää yksin paremmin tulevista ruuanlaitoista, uskoo Rönni.

Toistaiseksi toiminta on pienimuotoista, sillä asiakkaita voidaan ottaa korkeintaan kahdeksan. Kun kokeilu päättyy vuodenvaihteessa, Ikaalisissa punnitaan saatuja kokemuksia ja päätetään, jatketaanko toimintaa.