1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Finnhems-kopterissa ei ole lääkäriä – ensihoitajat nukuttavatkin tarvittaessa

Verovaroin toimivista Finnhems-lääkärihelikoptereista pohjoisin toimii Rovaniemellä. Aika ajoin Lapissa ihmetellään, miksi lahjoitusvaroin Sodankylän kentältä lentävää Aslak-pelastushelikopteria ei kutsuta apuun silloinkaan, kun se olisi lähempänä apua tarvitsevaa potilasta.

Kotimaan uutiset
Finnhems-lääkintahelikopteri Rovaniemellä
Vesa Vaarama / Yle

Aslak kutsutaan apuun ehkä kerran kuukaudessa, kertoo ensihoidosta vastaava ylilääkäri Antti Saari Lapin sairaanhoitopiiristä.

– Ensihoidon kenttäjohtaja tekee päätöksen siitä, että Aslakia kysytään pelastuslaitokselta meidän tueksi. Tilanteet ovat esimerkiksi sellaisia, että nopean kuljetuksen tarvitsevia potilaita on enemmän kuin meillä on yksiköitä.

Tyypillinen tilanne on esimerkiksi vakava liikenneonnettomuus, jossa on kiire saada useita hengenvaarallisesti loukkaantuneita potilaita sairaalahoitoon. Rovaniemen lähellä, noin 50 kilometrin säteellä, potilas kannattaa hakea ambulanssilla. Kauemmaksi on nopeinta lähteä kopterilla. Mikäli Rovaniemen lentokentän kupeessa tukikohtaansa pitävä ja sairaanhoitopiirin ensisijaisesti käyttämä Finnhemsin kopteri on toisella tehtävällä, apua pyydetään pelastushelikopteri Aslakilta tai Rajavartiostosta, jonka kopteriin hyppäävät sairaanhoitopiirin ensihoitajat.

Aslakin toiminnasta vastaava Lapin pelastushelikopterin tuki ry näkisi kopterinsa mieluusti ilmassa useammin.

– Haluaisimme, että Aslakillekin tulisivat hälytykset, ainakin niin että Finnhemsin ja Aslakin henkilökunta voisi sopia keskenään, kumpi kopteri olisi tarkoituksenmukaisempi, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Teuvo Katajamaa.

Valvira ja ensihoitolääkärit eri mieltä nukutuksesta

Neuvottelut LSHP:n ja yhdistyksen kanssa käynnistyvät Katajamaan mukaan jälleen syksyllä ja Katajamaa suhtautuu luottavaisesti siihen, että Aslakin asema vahvistuisi.

Pelastuskopteri Aslakin puolustajat nostavat esiin sen, että Aslakin kyydissä on lääkäri, kun Rovaniemeltä lentävän Finnhemsin kopterin potilaita auttavat ensihoitajat. Suomen muissa viidessä Finnhems-tukikohdassa kopterin kyytiin hyppää ensihoitolääkäri.

– Meidän Finnhems 51:n toiminta on hyvin pitkälti samankaltaista kuin lääkäriyksiköissä, se saa toki konsultointitukea päivystäviltä ensihoitolääkäreiltä. Mutta merkittävää hoidollista lisää ensihoitolääkäri ei toisi, ylilääkäri Saari vakuuttaa.

Ensihoitajat myös nukuttavat potilaan tarvittaessa esimerkiksi intubointia varten, vaikka terveydenhoitoalaa valvovan Valviran mielestä nukutus on anestesialääkärin työtä.

– Itse olen sitä mieltä että osaavissa käsissä, silloin kun koulutus ja laadunhallinta on varmistettu, silloin ensihoitajatkin voivat sen toteuttaa, sanoo Saari, jonka mukaan enemmistö ensihoitolääkäreistä on samaa mieltä.

Lue seuraavaksi