EU-komissio vaatii Puolaa vahvistamaan perustuslakituomioistuintaan – aikaa kolme kuukautta

Jos Puola ei tottele, niin maan äänestysoikeuksia EU:ssa voidaan rajoittaa ja sen EU-tuet voidaan jäädyttää.

Ulkomaat
Frans Timmermans.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.Olivier Hoslet / EPA

Euroopan komissio antoi keskiviikkona Puolalle kolme kuukautta aikaa vahvistaa perustuslakituomioistuimensa valtaa ja varmistaa sen puolueettomuus.

Päätös lisää Puolan EU-kriittiseen hallitukseen kohdistuvaa painetta kunnioittaa EU:n demokraattisia normeja.

Komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan EU pyrkii näillä suosituksilla ottamaan uuden askeleen kurinpitomenettelyssä, joka voi johtaa Puolan äänestysoikeuksien rajoittamiseen EU:ssa sekä maalle maksettavien EU-tukien jäädyttämiseen.

Puolassa viime lokakuussa vaalit voittanut Laki- ja oikeuspuolue PiS teki muutoksia maan perustuslakituomioistuimen ja yleisradioyhtiön toimintaan. EU pelkää, että muutokset heikentävät Puolan demokraattista vallanjakojärjestelmää.

Parlamentti hyväksyi uuden lain viime viikolla

EU:n ja Yhdysvaltojen painostuksesta Puolan parlamentti hyväksyi viime viikolla perustuslakituomioistuinta koskevan lain, joka ei kuitenkaan huomioinut EU:n huolenaiheita.

Puolan ulkoministeriön mielestä EU:n vaatimukset ovat ennenaikaisia. Ministeriön mukaan uusi perustustuomioistuinta koskeva laki sisältää erilaisia ratkaisuja, jotka noudattavat eurooppalaisia perustuslakituomioistuimen toiminnalle asetettuja standardeja.

Puolan vuoden 1997 perustuslaki antaa perustuslakituomioistuimelle vallan hylätä parlamentin ja presidentin hyväksymiä lakeja.

PiSin hallitsema parlamentti hyväksyi joulukuussa lakipaketin, jonka mukaan oikeudenpäätösten pitää perustua kahden kolmasosan enemmistöön yksinkertaisen enemmistön sijaan.

Viime viikolla Puolan parlamentti äänesti kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksen poistamisen puolesta. Samalla lakiin lisättiin lauseke, että tuomareilla on oikeus lykätä päätöstä kuudella kuukaudella, jos neljä tuomaria on sillä kannalla.

Lakiuudistus ei riitä komissiolle

Komission varapuheenjohtaja Timmermans myönsi, että kahden kolmasosan enemmistön vaatimuksen poistaminen oli askel oikeaan suuntaan. Hänen mukaansa lisätoimia vaaditaan edelleen.

– Uusia ongelmallisia lausekkeita on lisätty perustuslakituomioistuinta koskevaan lainsäädäntöprosessiin. Tämä herättää huolia perustuslakiuudistuksen tehokkuudesta, Timmermans sanoi.

Komissio kehotti Puolaa julkaisemaan perustuslakituomioistuimen tuoreet päätökset, mitä maa ei ole vielä tehnyt. Tämä estää päätösten astumisen voimaan.

Komissio mainitsi erityisesti perustuslakituomioistuimen päätöksen, jonka mukaan muutokset tuomioistuimen menettelytapoihin ovat perustuslain vastaisia.

Lisäksi komissio vaati Puolan presidenttiä Andrzej Dudasia ottamaan vastaan virkavalat kolmelta tuomarilta, jotka maan edellinen parlamentti valitsi ja PiS myöhemmin korvasi muilla henkilöillä.

Puolan perustuslakituomioistuimessa on 15 jäsentä.

Lähteet: AFP, Reuters