Töölönlahdelle hotelli, asuntoja ja uimaranta? – päätöksiä mahdollisesti jo syksyllä

Mainostoimisto N2:n suunnitelmissa on jo kauan ollut ruopata Töölönlahtea ja saada lahdelle uimaranta. Toimisto suunnittelee alueelle myös asuntoja, hotellia sekä ravintoloita. Poliitikkojen suhtautuminen hankkeeseen on varovaisen optimistinen.

Kotimaa
n2
N2

Töölönlahden kehittämisprojektia, johon siis kuuluu uimaranta, hotelli, asuntoja ja ravintoloita, on työstetty yhdessä tanskalaisen arkkitehti- ja suunnittelutoimisto COBEn ja suomalaisen Lunden Architecturen kanssa. Työn tilaaja on suomalainen, Helsingissä toimiva mainostoimisto N2.

Kustannukseksi on arvioitu noin 210 miljoona euroa.

Arviota pienempi alue puhdistettavaa lahden pohjaa

N2:n projektipäällikkö Jussi Nurmion mukaan kehittämisprojektin aikataulu on vielä epäselvä. Jos kaikki menee kuten on suunniteltu, on Kansalaispuisto-nimellä kulkeva rakennusprojekti valmis vuonna 2022.

N2
N2

Suurin menoerä on pohjakerrostuman ruoppaus ja puhdistus. Projektin parissa toimiva tiimi on aiemmin arvioinut, että puhdistettavaa lahden pohjassa on 100 000 kuutiometriä. Nyt Helsingin kaupungin tutkimuksesta käy ilmi, että puhdistettavaa onkin vain 90 000 kuutiometriä.

Kaupungin tutkimus antoi kunnolla vauhtia projektille.

– Nyt olemme voineet tehdä perusteelliset kustannuslaskelmat ja ratkaista, kuinka rahoitamme projektin, sanoo Jussi Nurmio.

Suunniteltu alue on merkittävä ja laaja

Hankkeeseen kuuluva alue on noin kolme ja puoli hehtaaria.

– On uskomatonta, että meillä on tällainen allas Helsingissä, jossa ei voi uida. Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus käyttää aluetta, sanoo Nurmio.

Tämä "allas" ei ole ainoa joka vaatii työtä. Projektin onnistumisen edellytyksenä on, että N2 suoriutuu taloudellisesti.

N2:n nettisivujen mukaan suunnitteilla on ravintoloita, kulttuuritiloja, rantateitä ja hotelli. Asuinneliöitä suunnitellaan rakennettavan 9 000 ja muihin rakennuksiin varataan 28 000 neliötä.

Aikataulu on riippuvainen kaupungin päätöksestä

Kaikki epävarmuustekijät pitäisi olla selvitettyinä syksyllä. Helsingin yleiskaavan teko on parhaillaan käynnissä ja kaava valmistunee lokakuun loppuun mennessä. Sen jälkeen N2 voi hakea varausta alueelle.

– Se on kriittinen vaihe, koska silloin poliitikot tekevät päätöksensä. He arvioivat projektimme kehittämismahdollisuudet, kertoo Nurmio.

Mikäli poliitikot näkevät projektissa potentiaalia, he voivat hyväksyä projektin alueen varauksen vuoden tai kahden päähän. Sen jälkeen on vielä epäselvää, johtavatko suunnitelmat konkreettisiin toimiin.

N2
N2

– Kaupungin päätöksessä voi kestää kaksi kuukautta, puoli vuotta tai vuosi, Nurmio sanoo.

– On tärkeää, että alue palvelee tarkoitustaan niin hyvin kuin mahdollista, sanoo Heta Välimäki (sd.) kaupunkisuunnittelulautakunnasta.

Toistaiseksi Töölönlahden suunnittelusta on vastannut vain N2 ja sen yhteistyökumppanit. Kaupunki tulee mukaan suunnitteluprojektiin, mikäli se hyväksytään.

Kaupunki on avoin muutoksille

Hennariikka Andersson (kok.) kaupunkisuunnittelulautakunnasta pahoittelee, ettei voi vielä kertoa projektin konkreettisesta sisällöstä.

– Koko lautakunta on ollut kuukauden lomalla.

N2
N2

Hän suhtautuu kuitenkin projektiin positiivisesti.

– Luonnollisesti olen sitä mieltä, että kaikki mikä aktivoi kansalaisia ja lisää heidän tyytyväisyyttään, on myönteistä kehitystä.

Samaa mieltä on myös toinen lautakunnan jäsen, Heta Välimäki (sd.).

– Kansalaispuisto olisi tietenkin hieno lisä Helsinkiin, joka kehittyy muutenkin koko ajan. Ranta keskellä Helsinkiä olisi erinomainen asia!

Välimäen mielestä myös kaupungilla on vastuu alueesta.

– Töölönlahti on kuitenkin niin arvokas alue, että on kaupungin mukanaolo hankkeessa on tärkeää. On tärkeää, että alue palvelee ihmisiä niin hyvin kuin mahdollista.

Kaupunkilaiset osallistuvat suunnitteluun

Ihmiset ovat tehneet Töölönlahden projektin ympärillä perusteellista pohjatyötä. Hankkeen Facebook-ryhmässä on yli 15 000 jäsentä.

– Meillä on internetissä tiivis yhteisö ja olemme saaneet monia ideoita Facebook-ryhmästä. Ryhmä on julkinen ja avoin kaikille, kertoo Jussi Nurmio.

Nurmio puhuu projektista intohimoisesti.

Miksi projekti on sitten niin tärkeä?

– Rakastan Helsinkiä. Täällä on niin paljon potentiaalia. Viimeisen vuoden aikana kaupunki on kehittynyt valtavasti monella osa-alueella, esimerkkeinä Hernesaari ja Jätkäsaari.

Nurmion mukaan muutkin voivat hyötyä projektista kuin nykyiset asukkaat ja turistit.

– Nykyään kaupungit kilpailevat turisteista, pääkonttoreista ja ulkomaisista työntekijöistä. Kaupunki on kehityksen keskellä. Kaikki sukupolvet tekevät omia päätöksiään. Toivottavasti huolehdimme omasta ajastamme.

Lisätietoja suunnitelmista on saatavillaprojektin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

_Juttuun korjattu hankkeen kokonaispinta-ala oikeaksi. _

Juttu on käännetty Svenska Ylen jutusta, ja virhe on ollut alkuperäisessä tekstissä.