1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen houkuttelevuus urheilutapahtumien järjestäjänä kasvaa – "Täällä on turvalliset olosuhteet"

Terrorismin yleistyminen sekä lisääntynyt levottomuus Euroopassa nostavat suurten urheilutapahtumien turvallisuusjärjestelyjen kustannuksia. Kisajärjestäjävaltion yleinen turvallisuustilanne on jatkossa yhä keskeisempi kisaisännän valintaperuste.

urheilu
Ilmakuva Olympiastadionin uudistussuunnitelmasta.
Stadion-säätiö

Kokoomuksen kansanedustaja, Helsingin areenan rakennuttaja ja jääkiekkoseura Jokerien osaomistaja Harry Harkimo arvioi, että Suomessa voidaan jatkossa järjestää usean eri lajin maailmanmestaruuskilpailuja. Suomen maine turvallisena kisaisäntänä on kiirinyt Harkimon mukaan laajalle.

– Ilman muuta se antaa ison edun Suomelle. Täällä on turvalliset olosuhteet, eikä Suomessa ole ollut mitään terrorismia. Meillä on turvallinen ympäristö, ja olemme aika kehittyneitä turvajärjestelyissä. Uskon, että se antaa meille uudet mahdollisuudet hakea uusia, isoja kisoja, Harkimo arvioi.

Turvallisuuden painottaminen näkyy Harkimon mukaan siinä, että jopa yksittäisten sarjaotteluiden turvallisuuskustannukset ovat nousseet reippaasti.

– Turvallisuuskustannukset ovat kasvaneet Jokerien peleissä tuhansilla euroilla sen jälkeen, kun joukkue siirtyi SM-liigasta KHL-sarjaan. Kyllähän ne ovat kasvanet koko ajan, ja uskon, että ne tulevat tulevaisuudessakin kasvamaan, Harkimo toteaa.

"En sulkisi pois kesäolympialaisiakaan"

Myös Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen uskoo Suomen ja muiden Pohjoismaiden nousevan jatkossa entistä useammin esiin, kun pohditaan järjestäjiä kansainvälisille urheilutapahtumille.

Pohjoismaiden valtteina ovat kansainvälisesti vertailtuna huomattavan korkea turvallisuuden taso sekä yhteiskunnan vakiintunut tilanne.

– Yleisesti ottaen luulen, että silloin, kun kisoja Pohjoismaihin myönnetään, yhtenä aika isona perusteena on se, että nämä maat koetaan hyvin turvallisiksi, Nieminen sanoo.

Harkimon näkemyksen mukaan Suomi on jatkossa potentiaalinen isäntä usean eri lajin MM-kisoille. Nieminen on vielä optimistisempi.

– En sulkisi pois mitään vaihtoehtoja, en myöskään kesäolympialaisia, Nieminen kommentoi.

Nieminen perustaa näkemyksensä Kansainvälisen olympiakomitean Agenda 2020 -hankkeeseen, jonka avulla kisojen järjestelykustannuksia pyritään laskemaan muun muassa välttämällä tarpeetonta rakentamista ja hyödyntämällä jo olemassa olevia tiloja.

– Jos syntyy uudenlainen käsitys siitä, miten kisat järjestetään myönteisen vaatimattomalla tavalla. Sellaisella tavalla, jossa taataan urheilullisesti korkeat olosuhteet, mutta ei haeta kaikissa 80 000 katsojan stadioneita, silloin Suomi on jatkossa potentiaalinen kisaisäntä ihan kaikenlaisille tapahtumille, Nieminen korostaa.

Lue seuraavaksi