Hyppää sisältöön

Venäjällä laaja pernaruttoepidemia

Ihmisiä evakuoidaan helikoptereilla pernaruttovaaran takia. Onneksi vaara-alue on harvaan asuttua tundraa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäjällä, Länsi-Siperiassa on puhjennut pernaruttoepidemia, joka voi olla maan nykyhistorian laajin. Asiasta kertoo norjalainen verkkolehti Barents Observer (siirryt toiseen palveluun) venäläislähteisiin viitaten.

Yli tuhat poroa on kuollut ja ainakin 13 ihmistä joutunut sairaalahoitoon Jamalin Nenetsian autonomisella alueella, joka sijaitsee Karanmeren rannalla Uralin vuoriston takana.

Tautia on havaittu varsinkin Tarko-Salen alueella, Urengoyn kaupungin eteläpuolella, runsaat 500 kilometriä Jamalin Nenetsian pääkaupungista Salehardista kaakkoon.

Kuvernööri Dmitri Kobylin on määrännyt paikalliset poronkasvattajat evakuoitaviksi helikopterein. Tuhansia poroja rokotetaan tautia vastaan.

Kun alueelta löydettiin massoittain kuolleita poroja, tuhon syyksi epältiin aluksi kuumaa säätä. Alueella vallitsee poikkeuksellinen, noin 30 asteen helle. Laboratoriotutkimuksissa ruhoista löydettiin kuitenkin pernaruttobakteereja.

Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen, mutta ihminen voi saada tartunnan sairastuneesta eläimestä. Ilman hoitoa noin neljännes tartunnan saaneista menehtyy.

.
.