Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Jokinen: Yritysveroalea pohdittava tarkkaan, SDP:n Rinne: Kallis ja tehoton

Kokoomus perää perusteellisia selvityksiä, jotta hallitus voisi päättää yritysten verohelpotuksista. SDP nostaisi mieluiten yritysten maksaman arvonlisäveron alarajaa.

Kalle Jokinen (kok.), Antti Rinne (sd.). Kuva: Kimmo Brandt, Yle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vaatii, että yritysverotusta pitää käsitellä kokonaisuutena, koska verokohtelu ei voi olla tempoilevaa.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että päähallituspuolue keskusta ajaa yrityksille mittavia verohelpotuksia, joista hallitus päättäisi ensi kuun budjettiriihessä. Tavoitteena on talouskasvun vauhdittaminen ja työpaikkojen synnyttäminen Suomeen.

Esillä on niin sanottu investointivaraus, jossa yritys voisi jättää osasta voitostaan verot maksamatta, jos se käyttää varat investointeihin.

Lehden mukaan veromallia ajaa keskusta, mutta kokoomus jarruttaa. Kalle Jokisen mukaan investointivarauksen käyttöönotto on vaihtoehto muiden joukossa.

– Kokoomus ei jarruta keinoja, joilla työllisyyttä tai kasvua voidaan lisätä, mutta asiat pitää selvittää perusteellisesti ja päätökset tehdä siltä pohjalta.

Jokinen muistuttaa, että Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (Vatt) on tekeillä yritysverotuksesta laajempi selvitys, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Hän sanoo, että oikea aika ratkaisujen tekemiseen olisi ensi vuonna hallituksen puoliväliriiheen mennessä.

– Yritysverotus pitää käsitellä kokonaisuutena, jotta se on pitkäjänteistä ja luotettavaa.

Jokinen ei kuitenkaan sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, että päätöksiä tehtäisiin jo ensi kuun budjettiriihessä.

Hän vaati selkeää arviota lisäisikö verohelpotus yritysten investointeja, muttei ottanut suoraan kantaa Ylen käsiinsä saamaan Vattin arvioon, että veroale ei juuri toisi lisäinvestointeja.

Rinne nostaisi ennemmin yritysten alv-rajaa

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että keskustan ajama yritysveromalli ei ole paras tapa rohkaista yrityksiä investoimaan.

Investointivaraus on käytössä Ruotsissa. Rinteen mukaan vastaavanlaisen veroporkkanan käyttöönotto tarkoittaisi merkittävää verotulojen menetystä nopealla aikataululla.

– Se on kallis ja tehoton järjestelmä.

Rinteen mukaan olisi järkevämpää nostaa entisestään pienyrittäjien maksaman arvonlisäveron alarajaa. Rinne korottaisi verovelvollisuuden alarajan 30 000 euroon.

– Se toisi samantien pienille ja keskisuurillekin yrityksillekin parempia mahdollisuuksia.

Nykyisin yrittäjä joutuu maksamaan arvonlisäveroa, jos liikevaihto on vuodessa yli 10 000 euroa.

SDP kertoo keinoistaan työttömyyden alentamiseksi ensi kuun puolivälissä ryhmäkokouksessaan.

.
.