Elämysliikuntareitit ovat kovassa käytössä – somekuvat innostavat luontoon arempiakin retkeilijöitä

Somekuva onnistuneesta luontoretkestä tekee luontoon lähtemisen helpommaksi muillekin, sanoo Pekka Lehtiniemi. Hän on kesän ajan esitellyt Seinäjoen elämysliikuntareittejä muun muassa ryhmille. Reitit ja polut ovat olemassa, niitä pitää vaan muistaa käyttää.

seinät
Seinäjoen ympäristössä on kilometreittäin helppokulkuista luontoreitistöä.
Seinäjoen ympäristössä on kilometreittäin helppokulkuista luontoreitistöä.Elina Niemistö/Yle

SeinäjokiSeinäjoen asuntomessualue on Kyrkösjärven rannalla. Saman tekojärven maisemissa kiertävät kilometrien pituiset elämysreitit. Siis esteettömät luontoreitit, joita alueelle on kehitetty aktiivisesti toistakymmentä vuotta.

Kesän ajan alueella on työskennellyt Lakeuden Elämysliikunta ry:n toimesta Pekka Lehtiniemi, joka muistuttaa seinäjokisia ja lähipitäjäläisiä siitä, miten rakennettuja reittejä pitkin alueella pääsee vaikka pyörällä tai pyörätuolilla naapurikylästä toiseen. Reitit ovat olemassa, niitä pitää vaan muistaa käyttää, Lehtiniemi sanoo.

Rakennettu reitistö on kiinnostanut myös turisteja kotimaasta ja ulkomailta.

– Ehkä mielenkiintoisin ryhmä, joka on jäänyt mieleen, oli kun eteläkorealaisia oli tutustumassa Seinäjokeen ja päästiin heitä kierrättämään, Pekka Lehtiniemi muistelee. Vuoristoseutuun tottuneille eteläkorealaisille Kyrkösvuori ei hänen mukaansa ollut vuori eikä mikään, mutta luonnon monimuotoisuus, rakennetut nuotio- ja laavupaikat sekä muun muassa luonnon hiljaisuus varsin lähellä kaupunkia tekivät heihin vaikutuksen. 

–Ja hyttyset, Lehtiniemi nauraa. 

Some tekee retkeilystä helpompaa

Pekka Lehtiniemen mukaan luontoliikuntareittejä käytetään Seinäjoen seudulla melko aktiivisesti. Lähes säällä kuin säällä on joku liikkeellä ja joskus isollakin porukalla.

– Semmoisena päivänä, kun tulee kaatamalla vettä, ei ole ehkä ketään, paitsi frisbeegolfin heittäjiä, Lehtiniemi sanoo.  

Sosiaalinen media saa häneltä kiitosta siitä, että kun sen kautta leviää kuva kivasta retkestä tai kivasta sekä helposta retkipaikasta, muutkin huomaavat, että luontoon on mahdollista lähteä ja retkestä selviytyä.

– Se tuottaa helppoutta. 

Käytön jälkiä

Seinäjoen alueen esteettömillä luontoreiteillä pystyy kulkemaan – esteettä. Yhä useammin luonnossa liikutaan myös pyörällä. Eivätkä kaikki kulje esteettömiksi merkityillä osuuksilla.

– Maastopyöräily nostaa profiiliaan, Pekka Lehtiniemi tietää.

Maastopyöräily, kuten muukin liikkuminen, jättää jälkiä metsään ja näistä jäljistä ollaan joskus montaa mieltä. Esimerkiksi polku saattaa märältä kohdalta levitä, kun pyöräilijät kokeilevat, olisiko märimmän kohdan vieressä tukevampaa ja kantavampaa maastoa, josta polkaista eteenpäin.

Pekka Lehtiniemi muistuttaa kuitenkin, että jokamiehen oikeudella metsässä saa kulkea myös polkupyörällä. Ja, kun tarpeeksi kuljetaan, syntyy polku. Ja kun ei kuljeta, se kasvaa taas umpeen.

– Aluskasvillisuus kasvaa nopeasti, jos polkua ei käytetä. Ja kyllä kaupunkilähtöisessä metsässä pitää muistaa sekin, että ei me ihmiset olla ainoita, jotka niitä käyttää. Hiirelläkin on kivampi kävellä polulla kuin varpujen seassa.