Lehdet: Münchenin ampuja vihasi ulkomaalaisia ja ihaili Hitleriä

Lehtitietojen mukaan Ali David Sonboly oli ylpeä "arjalaisuudestaan", mutta halusi samalla peittää islamilaisen taustansa.

Ulkomaat
Kukkia poliisinauhan takana.
Ampumisen tapahtumapaikka Olympia-ostoskeskus Münchenissa tiistaina 26. heinäkuuta.Sven Hoppe / EPA

Saksan tiedotusvälineet ovat paljastaneet uusia tietoja Münchenissä viime perjantaina yhdeksän ihmistä surmanneesta Ali David Sonbolysta.

Frankfurter Allgemeine -lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo Saksan turvallisuuslähteisiin viitaten, että Sonboly oli mielenlaadultaan yksiselitteisesti rasistinen.

Vaikka Sonbolyn vanhemmat olivat itsekin Iranista Saksaan tulleita maahanmuuttajia, Ali David vihasi monia maahanmuuttajaryhmiä, erityisesti arabeja ja turkkilaisia, joita kohtaan hän tunsi ylemmyyttä.

Sonbolylla oli sama syntymäpäivä kuin natsijohtaja Adolf Hitlerillä, mistä hän oli hyvin ylpeä. Sonboly arvosti ulkomaalaisvastaista ja oikeistopopulistista Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puoluetta, mutta ei varsinaisesti ollut mukana äärioikeiston toiminnassa.

Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Sonbolyn tunteneita nuoria. Erään henkilön mukaan Sonboly oli kehittänyt "valtavan vihan lähes kaikkia ulkomaalaisia kohtaan".

Arjalaisuus

Sonbolyn suhde omaan sukutaustaansa oli ristiriitainen, lehdet kertovat. Toisaalta hän oli ylpeä siitä, että oli taustaltaan iranilainen, sillä natsien ihailemat arjalaiset olivat tiettävästi tulleet Eurooppaan samalta seudulta.

Toisaalta hän halusi, ettei häntä kutsuttaisi ensimmäisellä etunimellään Ali, joka viittasi islaminuskoon.

Tähtäsi ulkomaalaisiin?

Tutkijat ovat alkaneet uskoa, ettei hänen ammuskelunsa Münchenin Olympia-kauppakeskuksessa ollut summittaista. Kaikki yhdeksän hänen ampumaansa ihmistä olivat taustaltaan ulkomaalaisia, mm. turkkilaisia ja Kosovon albaaneja. Yhtä lukuunottamatta kaikki olivat alle 21-vuotiaita.

Ammuskelun jälkeen Sonboly nähtiin kauppakeskuksen katolla, missä hän kävi kiivaan sananvaihdon lähitalon asukkaan kanssa. Videolta kuullaan hänen raivokas huutonsa "Minä olen saksalainen!", samoin kuin puuskahdus "turkkilaispaskiaisista".

Sonbolyn kerrotaan myös ihailleen norjalaista massamurhaajaa Anders Behring Breivikiä. Sonbolyn arvellaan ajoittaneen oman veritekonsa Breivikin tekemän terrori-iskun viisivuotispäivälle.