Hyppää sisältöön

Infektiolääkäri: Hepatiittihysteria turhaa – seksimatkalle rokote tarpeen

Hepatiiteista A ja B ovat harvinaisia Suomessa. Lääkäri suosittelee B-hepatiittirokotetta trooppisiin maihin matkustaville. Käsihygienia ja riskiruokien välttäminen ovat tärkeitä ehkäisykeinoja.

Kuva: YLE

Ruuan välityksellä tarttuvista hepatiiteista ei tarvitse olla huolissaan länsimaissa. Infektiolääkäri Esa Rintala Tyksistä kertoo, että A- ja B -hepatiittitapauksia on vuositasolla vain muutamia esimerkiksi Varsinais-Suomen alueella.

Riski on vähäinen, jos noudattaa käsihygieniaa ja välttää riskiruokia kuten raakoja mereneläviä ulkomaanmatkoilla. Trooppisiin maihin mentäessä suun kautta tarttuvan hepatiitin riski on suurempi, ja silloin A-hepatiittirokotteen ottaminen kannattaa.

– Jos henkilöllä on satunnaisia seksikontakteja, B-hepatiittisuoja pitäisi kyllä olla. Usein samassa rokotteessa voi olla sekä A- että B-hepatiittisuoja ja silloin samalla voi ottaa sen A-hepatiittisuojankin, kertoo Rintala.

Jos henkilöllä on satunnaisia seksikontakteja, B-hepatiittisuoja pitäisi kyllä olla.

Esa Rintala

Hepatiitti aiheuttaa rankan taudin

Jos kuitenkin saa hepatiitin, siitä aiheutuu usein rankka maksasairaus. Infektiolääkäri Esa Rintala Tyksistä kertoo, että se vaatii yleensä sairaalareissun.

– Kyseessä on kuumeinen infektio, tulee oksentelua ja keltaisuutta, kertoo Rintala.

Taudin paranemisennuste on kuitenkin hyvä. Sairastamisaika voi tosin olla viikkoja.

Käsihygienia ja riskiruokien välttely tärkeää

Jotkut kuluttajat pelkäävät saavansa hepatiitin ulkomaisista pakastemarjoista.

A-hepatiitti on ulosteperäinen virus, joka menee jätevesiin ja on ihmisten käsissä.

Esa Rintala

– Se on suhteellisen harvinaista, jos vertaa tapausten määrää norovirusinfektioihin, joita niistä yleisimmin saa. Totta kai ulkomaiset pakastemarjat kannattaa esimerkiksi keittää, neuvoo Rintala.

Infektiolääkäri Esa Rintala kertoo, että A-hepatiitti hankitaan huonon hygienian maissa paikan päällä.

– A-hepatiitti on ulosteperäinen virus, joka menee jätevesiin ja on ihmisten käsissä. Jos keittiössä on huono käsihygienia, hepatiitti voi tulla sitä kautta. Se saadaan tyypillisimmin jätevesissä olevista eliöistä kuten simpukoista ja ostereista. Ne ovat yleensä raakoja tarjottaessa, joten riski on siinä, kertoo Rintala.

Jääpaloja kannattaa vältellä eksoottisissa maissa ja juoda pullovettä.

– Kannattaa suosia kypsennettyjä ruokia ja hedelmiä, jotka voi kuoria.