Hyppää sisältöön

Tutkimus: Monen seksielämä huononee sepelvaltimotaudin myötä

Sepelvaltimotautia sairastavista miehistä alle 70 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia, terveillä miehillä osuus oli 80 prosenttia. Naisilla tulokset olivat samansuuntaisia, mutta erot olivat suurempia.

Hoitajavastaanottojen lakkautusta suunnitellaan mm. Virtasalmella. Kuva: Yle

Sepelvaltimotautiin sairastuminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan haitata seksielämää ja lisätä muun muassa erektio-ongelmia. Monien potilaiden kohdalla tilanteen ei kuitenkaan tarvitsisi jäädä pysyväksi.

Heart-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistut tulokset perustuvat 3 000 miehen ja 3 700:n yli 50-vuotiaan naisen terveystietoihin. Sepelvaltimotautia sairasti 380 miestä ja 280 naista.

Sepelvaltimotautia sairastavista miehistä 69 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia, kun terveistä miehistä aktiivisia oli 80 prosenttia. Sydänsairaat myös ajattelivat seksiä muita vähemmän ja heillä oli enemmän erektio-ongelmia.

Naisilla tulokset olivat samansuuntaisia, mutta erot jopa suurempia. Sepelvaltimotautia sairastavista naisista vain 35 prosenttia oli seksuaalisesti aktiivisia, kun terveistä naisista aktiivisia oli 56 prosenttia. Sekä naisilla että miehillä seksielämän hankaluudet olivat suurimmillaan neljän vuoden sisällä diagnoosista.

Tutkijat uskovat, että moni seksuaalisuutensa jäähylle laittanut potilas voisi turvallisesti jatkaa seksielämäänsä. Tähän viittaa muun muassa se, että merkittävä osa potilaista harrastaa seksiä kuten ennenkin diagnoosista huolimatta.