"Maistajat näyttävät siltä kuin heidät olisi yllätetty piilokamerasta" – Keittiömestari kehitteli kummallisen jäätelömaun

Jäätelömarkkinoille on putkahdellut viime aikoina pienten tuottajien omintakeisia makuelämyksiä. Keski-Suomessa italialainen kone jauhaa homejuustojäätelöä.

Kotimaa
Jäätelöannos naisella kädessä.
Jaana Polamo / Yle

Suomalaiset ovat jäätelön syöjinä Euroopan ahkerimpia. Jäätelöä nautitaan vuodessa kolmisentoista litraa henkeä kohti.

Puolet koko vuoden kulutusmäärästä lusikoidaan ja livotaan kesäkuukausien aikana. Mikään jäätelön valmistuksen mahtimaa Suomi ei kuitenkaan ole.

Äänekoskelaisen keittiömestari Tommi Lindholmin mukaan Suomi voisi uida nykyistä huomattavasti isommin jäätelöä rakastavien herkkusuiden sydämiin. Nousu tunnetuksi jäätelömaaksi vaatisi ennen kaikkea rohkeita kokeiluja ja yhteistyötä eri tahojen kesken.

Koska olen aika huono luovuttamaan, niin päätin, että onnistun.

Tommi Lindholm, keittiömestari

– Meillä on hyviä raaka-aineita, joista pystyisi kiinnostavia ja omintakeisia makuja kehittelemään ja valmistamaan. Ehkä tarvittaisiin myös lievää hulluutta, että haluaa kokeilla kaikenlaisia juttuja. Ensisijaista on nöyrä työ, pohtii Lindholm.

Kansainvälisten jäätelöjättien rinnalle ovat tehneet tuloaan viime vuosina erilaiset tilajäätelöt ja pienten tuottajien erikoisuudet.

Keittiömestari on pannut merkille, että hyvästä mausta ollaan valmiita myös maksamaan.

– Mahtavaa, että on tullut pieniä tuottajia ja heitä näkee festareilla, turuilla ja toreilla. Näitä tehdään käsityönä eikä robotiikan turvin. Maku edellä mennään.

Ensimmäinen versio ei maistunut keittiömestarille

Tommi Lindholm
Tommi Lindholm kertoo, että maku on täydellinen, jos ihminen syödessään hymyilee.Jaana Polamo / Yle

Italialaistyyppinen uutuus, homejuustojäätelö sai alkunsa Lindholmin kehitelmistä keväällä, tarkkaa syntymäpäivää makumiksaukselle mies ei muista. Sinihomejuustosta on joskus aiemminkin Suomessa jäätelökokeiluja tehty.

Kylmää herkkua etsivälle ei ehkä ihan heti tule mieleen, että helteellä voisi lipoa pitkään kypsytettyä sinihomejuustoa.

Lindholm on valmistanut kymmenittäin erilaisia makuyhdistelmiä Italiasta Suomeen laivatulla jäätelökoneella.

Tämä on hyvää siedätyshoitoa niille, jotka ei homejuustosta muuten tykkää.

– Ensimmäinen versio Aura Gold-jäätelöstä oli kyllä mieleenpainuva. Sitä ei itsekään oikein halunnut maistaa. Se ei onnistunut alkuunkaan, mutta koska olen aika huono luovuttamaan, niin päätin, että onnistun. Kokeilujen kautta lopulta tästä tuli hyvin suunmyötäinen, kuvailee Lindholm.

Keittiömestaria ajaa halu tehdä hyvää suomalaisista ja paikallisista raaka-aineista. Jäätelössä käytettyä homejuustoa valmistetaan vain Äänekoskella. Uutuusjäätelön resepti on yksinkertainen: kotimaista laktoositonta maitoa ja kermaa ja juusto sulatetaan sekaan.

– Massan annetaan tekeytyä ja ylimääräinen hyhmä, joka ei sula, siilataan pois ja sitten ajetaan siitä jäätelöä.

Suolaisen ja makean yhdistelmä on ristiriitainen

Homejuustolla on inhoajansa ja rakastajansa. Jäätelössä se on ennen kaikkea hämmästyttänyt.

– Ihmisten mielestä tämä on hyvää ja hämmentävää. Monet näyttävät maistaessaan siltä kuin heidät olisi yllätetty piilokamerasta. Ilmeet on sellaiset, kun koet jotain, että tämä ei voi olla totta. Kysytään, miten suolainen juusto voi olla makea ja hyvänmakuinen.

Keittiömestari paljastaa, että kummallisen makuyhdistelmän salaisuus piilee juuri oikeanlaisessa sokeritasapainossa. Jäätelön rakenne pitää olla täyteläinen ja pehmeä, ei rakeinen.

Tällä hetkellä homejuustojäätelöä syntyy tarvittaessa 60 litraa tunnissa. Neuvotteluja vähittäismyynnistäkin on käyty. Jyväskylästä erikoisuutta saa toistaiseksi parista paikasta ja tilauksesta.

Täydellisen makunautinnon näkee naamasta

Makuyhdistelmissä on Lindholmin mielestä vain taivas rajana. Aromeja jäätelöön voi irrottaa vaikkapa sahramista tai mustapippurista, mutta yksin mausteet eivät koskaan tee jäätelöä.

Jäätelöä laatikoissa
Pistaasipähkinäjäätelöä oikealla, turkinpippurin makuista keskellä ja homejuustojäätelö pilkistää kuvan vasemmassa laidassa.Jaana Polamo / Yle

– Aina pitää olla jäätelön ominaismaku, sitä ei tehdä lisukkeilla. Voi olla, että homejuustojäätelö on alkutaipaleellaan oleva klassikko ja ainakin tämä on hyvää siedätyshoitoa niille, jotka ei homejuustosta muuten tykkää.

Entä millainen sitten on täydellinen jäätelö?

– Pääasia on, että maku on täydellinen. Se on sitä silloin, kun ihminen hymyilee. Siihen pitää antaa osa omaa sielua, että pystyy tuottamaan sellaisen mielihyvän, että toinen saa mausta nautintoa, luonnehtii Lindholm.