Somerniemen kesätorilla koirat vietävä parkkiin

Koirien tuominen torille on järjestyslain vastaista. Toisaalta torikahvilassa koira voi käydä, ja useilla toreilla kulkuväylä menee torin poikki. Somerniemen torilla on turvauduttu koiraparkkiin.

koira
Koiraparkista kertova kyltti Somerniemen torilla.
Koiraparkista kertova kyltti Somerniemen torilla.Minna Rosvall / Yle

Somerniemen kesätorilla on saatu hyviä kokemuksia koiraparkista. Koirat on pitänyt jättää heinäkuun alusta lähtien 4H-kerholaisten valvontaan erillisiin häkkeihin. Koiraparkissa on ollut jo noin 30 koiraa. Koirien kävelyttäminen toreilla on järjestyslain vastaista.

Somerniemen torin koiraparkissa oleva 4H-yhdistyksen päivystäjä pitää koiraparkkia hyvänä asiana koirien kannalta. Niiden ei ainakaan tarvitse olla kuumissa autoissa.

- Kommentit ovat olleet sekä puolesta että vastaan. Jotkut ymmärtävät, että koiraa ei saa kävelyttää elintarvikemyyjien lähellä. Meidän uusi torineuvoksemme (Mariette Viljanen) on saanut ajettua tämän uudistuksen tänne, kertoo torivalvoja Lea Hellstedt Somerniemestä.

Turussa ja Salossa koirat usein ohikulkumatkalla

Turun torilla torivalvojat häätävät koirat mahdollisuuksien mukaan elintarviketonttien läheltä. Ohikulkevien koirien liikkumiseen ei puututa.

Salon torilla koirat saavat kulkea kevyen liikenteen väylillä. EU-määräykset sallivat koirien vierailut myös torikahviloissa. Salon iltatoria koirakielto ei koske. Koiraparkki on ollut suunnitteilla myös Saloon.

– Salon tori on hankala paikka valvoa koiria. Tässä kulkevat kevyenliikenteen väylät läpi torin. Toisaalta ei voi tietää, onko koira menossa kahvilaan. Kahviloissahan koira voi olla mukana, kertoo torivalvoja Jouni Forsman.