EU:lta ei sakkoja Espanjalle ja Portugalille budjettisääntöjen rikkomisesta

Komission mukaan jäsenmaissa leviävä EU-vastainen mieliala oli yhtenä syynä päätökseen perääntyä sakkojen määräämisestä. Budjettirikkeistä annettavat sakot olisivat olleet ensimmäiset EU:n historiassa.

talous
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici (oik.) ja EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tiedotustilaisuudessa 27. heinäkuuta.
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici (oik.) ja komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.Laurent Dubrule / EPA

EU-komissio päätti keskiviikkona pidättäytyä sakkojen määräämisestä Espanjalle ja Portugalille, jotka olivat rikkoneet EU:n budjettisääntöjä.

Komissiolla olisi ollut mahdollisuus sakottaa Espanjaa ja Portugalia enimmillään jopa 0,2 prosenttia maiden bruttokansantuotteesta. Sen sijaan maat saivat lokakuun puoliväliin asti aikaa etsiä uudet keinot, joilla ne pyrkivät saamaan julkisen talouden alijäämänsä kuriin.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici viittasi jäsenmaissa leviävään EU-vastaiseen mielialaan yhtenä syynä pidättäytyä sakkojen määräämisestä.

– Sanktioiden määrääminen ei olisi korjannut menneitä ja olisi ollut haitallista aikana, jolloin ihmiset epäilevät Eurooppaa, Moscovici sanoi.

– Päätöksemme on poliittisesti ja taloudellisesti kaikkein tarkoituksenmukaisin.

Sanktiot herkkä aihe Ranskalle

EU ei ole historiansa aikana kertaakaan määrännyt jäsenmaille sakkoja budjettisääntöjen rikkomisesta.

Sanktiot ovat herkkä aihe etenkin Ranskalle, jonka alijäämä uhkaa rikkoa EU:n sääntöjä ensi vuonna. Budjettisääntöjen mukaan jäsenmaiden julkisen talouden alijäämä ei saisi ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta.

Espanjan alijäämä oli viime vuonna 5,1 prosenttia ja Portugalin 4,4 prosenttia. Molempien maiden luvut jäivät komission asettamista tavoitteista, ja maiden toimia tilanteen korjaamiseksi oli pidetty riittämättöminä.

Nyt komissio haluaa, että Portugali saa alijäämänsä budjettisääntöjen rajoihin tänä vuonna ja Espanja vuoteen 2018 mennessä.

Lähteet: AP, AFP