1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Botniapyöräily täyttää pyöreitä – juhlavuoden kisa käyntiin lauantaina

Botniapyöräily täyttää tänä viikonloppuna 10 vuotta, ja pyöräilijöitä odotetaan paikalle ennätysmäärin. Suuressa kilpailutapahtumassa on kuitenkin olemassa myös omat riskinsä, jonka vuoksi kisajärjestäjä toivookin esimerkiksi autoilijoita keventämään kaasujalkaansa.

Vuonna 2016 Botniapyöräilyyn odotetaan jopa 1400 pyöräilijää. Kuva: Botniapyöräily/Jens Lax

Botniapyöräily on Pohjanmaan suurin kuntopyöräilytapahtuma, jossa pyöräilijä voi suunnata joko 67 tai 106 kilometrin matkalle lakeuden halki. Tapahtuman “isä” Dan Häggblom kertoo Botniapyöräilyn olleen menestys alusta alkaen.

– Ensimmäisenä vuonna lähtöviivalle odotettiin viittäsataa pyöräilijää, mutta yli 850 tuli paikalle.

Vuosien saatossa kilpailu on kasvanut tasaisesti ja viime vuosina Botniapyöräilyyn on säännöllisesti ottanut osaa yli 1000 pyöräilijää vuosittain.

Pohjanmaata halkovan kisareitin Häggblom kehuu olevan yksi Suomen kauneimmista. Reitin varrella on niin kaunista pelto- meri- kuin jokimaisemaakin, jollaista ei ole tarjolla missään muussa pyöräkisassa Suomessa.

– Reittiä on tähän saakka kehuttu valtavasti. Yleensä ne, jotka ovat kerran tapahtumaan tulleet, ovat sitten palanneet vuosi vuodelta.

Kilpailureitin varrelle hakeutuu Häggblomin mukaan myös poikkeuksellisen aktiivisia katsojia, jotka ovat tehneet Botniapyöräilyn tunnelmasta kilpailijoille ikimuistoisen.

Luvassa osallistujaennätys

Pyöreitä vuosia täyttävään tapahtuman markkinointiin on Häggblomin mukaan panostettu tänä vuonna entistä enemmän ja hän uskaltaakin sanoa, että luvassa on kävijäennätys.

– Tänä vuonna näyttää siltä, että kilpailuun saadaan yli 1400 pyöräilijää.

Häggblom vakuuttaa myös Botniapyöräilyn tulevaisuuden vaikuttavan hyvältä. Hän kertoo, että kilpailun keskuksena toimivalle Vöyrin Norrvallan kuntokeskukselle voidaan vastaanottaa jopa 2000 kilpailijaa. Jatkossa kilpaillulla on siis varaa kasvaa vielä entisestään.

– Siihen on kuitenkin vielä matkaa, Häggblom toteaa.

Botniapyöräilyn järjestäjät muistuttavat, että tapahtuma on tarkoitettu sekä kilpa- että harrastepyöräilijöille. Kuva: Botniapyöräily/Jens Lax

Kilpapyöräilyssä omat riskinsä

Suuri osallistujamäärä tuo pyöräilyyn myös omat riskinsä. Massassa pyöräillessä on hyvin pienet välit ja tällöin onkin syytä pitää kieli keskellä suuta. Häggblomin mukaan pienet vahingot ovatkin kilpapyöräilyssä melko yleisiä.

Viime vuonna Botniapyöräilyssä ei kuitenkaan tapahtunut onnettomuuksia ja samaa toivotaan myös tältä kerralta. Kuntoilupyöräilyssäkin saatetaan polkea jopa 40 kilometrin tuntivauhtia, joten Häggblom vetoaa, että hullunrohkea kilpailuvietti jätettäisiin kotiin. 

– Kun aikuiset äijät rupeavat spurttaamaan jostain 70. sijasta siinä sitten tapahtuu usein jotain. Kuitenkin kyse on kuntoilutapahtumasta, joten tämä on täysin turhaa.

Yleisesti Häggblom pitää maantiepyöräilyä silti suhteellisen turvallisena lajina ja pyöräilijöitä fiksuina tienkäyttäjinä.

– Numerolappu rinnassa järki vain saattaa välillä unohtua.

Numerolappu rinnassa järki vain saattaa välillä unohtua.

Dan Häggblom

Järjestäjät toivovat viikonloppuna erityistä huomiontia ja harkintaa myös reitille poikkeavilta autoilijoilta. Häggblomin mukaan väsyneet pyöräilijät saattavat tehdä äkkinäisiä liikkeitä, joiden varalta kannattaa olla tarkkana.

– Toivomme tietysti kaikkien autoilijoiden olevan tapahtumassa mukana positiivisella mielin. Tulemme sulkemaan myös esimerkiksi kasitien Kaitsorissa 15 minuutiksi pyöräilijöiden ylittäessä tien noin 9.20 lauantaina. Kiitämme autoilijoita ymmärryksestä jo etukäteen.

Pyöräilyn suosio kasvaa Pohjanmaalla

Häggblomin toteaa pyöräilyn suosion kasvun olleen Pohjanmaalla selkeästi nähtävissä. Hän uskoo, että myös Botniapyöräilyllä on asian suhteen suuri vaikutus.

Dan Häggblom Kuva: Antti Haavisto/YLE

– Ihmisillä on sen vuoksi tavoite, minkä takia lähdetään treenaamaan ja harrastajia tulee lisää koko ajan.

Botniapyöräily onkin tarkoitettu kaikille, harrastelija- ja aktiivipyöräilijöistä aina kokeneempiin kilpapyöräilijöihin saakka.

– Olemme koko ajan painottaneet, että tämä on kuntoilutapahtuma, mutta olemme tietysti iloisia, että myös äärimmäisen hyviä pyöräilijöitä osallistuu kisaan. Sehän antaa väriä koko tapahtumalle ja yleisölle se on todella kiva asia, että nähdään kuinka kovaa pyörällä voi mennä, Häggblom sanoo.

Viikonlopun Botniapyöräilyssä pyöräillään maantiepyörillä, mutta hiljattain tapahtuman rinnalle on luotu myös uudempi Botnia MBT69 duathlon -tapahtuma, jossa sekä juostaan että maastopyöräillään. MTB69 -kilpailu järjestetään syyskuun lopussa ja Häggblomin mukaan myös sen tulevaisuus näyttää valoisalta.