1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maakotka ei pesinyt Etelä-Suomen tekopesillä

Maakotkan pesintä eteläisessä Suomessa ei tänä vuonna onnistunut. Linnulla on Etelä-Suomessa kolme asuttua reviiriä, ja sen levinnäisalueen rajalle on tehty luonnonsuojeluväen voimin kymmeniä tekopesiä.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Luonnonsuojeluliitto on tehnyt viime vuosina maakotkalle kymmeniä tekopesiä eteläisen Suomen alueelle. Tälle vuodelle niihin ei kuitenkaan ole luvassa poikasia.

– Tänä vuonna eteläisillä reviireillä ei tullut onnistunutta pesintää, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Maakotka pesi eteläisen Suomen alueella Keski-Suomen Multialla viime kesänä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Lintupari otti tuolloin pesäpaikakseen luonnonsuojelijoiden rakentaman tekopesän.

– Tekopesiä on tehty Luonnonsuojeluliiton projektissa suunnilleen Porista itärajalle Kuhmoon saakka. Niitä on maakotkan levinneisyysalueen etelärajalla melkein kolmisenkymmentä, Sulkava kertoo.

– Toiveissa on, että pohjoisesta etelään päin siirtyviä lintuja hiljalleen asettuisi niihin.

Sulkavan mukaan tekopesän maastoutuminen ympäristöön ottaa kuitenkin aikansa, eli voi viedä vuosiakin ennen kuin lintu hyväksyy ne pesäpuikseen.