Evira arvioi Venäjän pernaruttoa: ”Kuulostaa erittäin laajalta, leviäminen Suomeen epätodennäköistä”

Länsi-Siperiassa ainakin 13 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon ja yli tuhat poroa kuollut pernaruttoepidemian vuoksi. Ihmisiä on evakuoitu helikoptereilla tautivaaran takia.

Ulkomaat
Poroja Pohjois-Venäjällä.
Fedoseyev Lev / AOP

Venäjällä Länsi-Siperiassa puhjennut pernaruttoepidemia kuulostaa lehtitietojen perusteella erittäin laajalta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta arvioidaan Yle Uutisille.

Eviran ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu sanoo, ettei hän muista aiemmin työuransa aikana kuulleensa näin suuresta epidemiasta.

Ainakin 13 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon ja 1 200 poroa kuollut Jamalin Nenetsian alueella pernaruttoepidemian vuoksi, norjalainen verkkolehtiBarents Observer (siirryt toiseen palveluun)kertoi keskiviikkona venäläislähteiden tietoihin perustuen.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kiviruusun mukaan Venäjältä ei ole toistaiseksi tullut Eviralle virallista ilmoitusta epidemiasta. Hän kertoo kuulleensa epävirallisista lähteistä, että viranomaistoimet ovat käynnissä epidemia-alueella.

Barents Observerin mukaan paikallisten poronkasvattajien evakuointi alueelta on jo aloitettu. Lisäksi tuhansia poroja on ryhdytty rokottamaan pernaruttoa vastaan.

Tavallisesti pernaruttoepidemiat ovat selvästi Länsi-Siperian epidemiaa pienempiä. Kiviruusu kertoo, että esimerkiksi Afrikassa on aiemmin ollut tapauksia, joissa on kuollut satoja eläimiä.

Tauti voi säilyä maaperässä vuosikymmeniä

Pernaruttoa esiintyy yleensä toistuvasti samoilla alueilla. Taudin muodostamat itiöt voivat säilyä maaperässä vuosikymmeniä, ja olosuhteiden muuttuessa esimerkiksi tulvien vuoksi itiöt voivat nousta maaperästä ja kulkeutua eläinten ravintoon.

Kiviruusun mukaan ympäristön täytyy olla laajalti saastunut, jotta epidemiasta tulee niin laaja kuin Länsi-Siperiassa. Kuolleiden porojen ruhot pitäisi nyt hävittää tehokkaasti, etteivät pernaruttoitiöt jää maaperään, Kiviruusu sanoo.

Barents Observerin mukaan porojen ruhot aiotaan kerätä yhteen ja haudata paikkaan, jota ihmisten ja porojen tulee välttää vuosikymmenien ajan.

Riski leviämisestä Suomeen vähäinen

Kiviruusu pitää erittäin epätodennäköisenä, että pernarutto leviäisi Länsi-Siperiasta Suomeen.

– Lähialueilla se voisi olla suurempi riski. En pidä noin kaukana olevaa tartuntaa riskinä Suomelle tällä hetkellä, Kiviruusu sanoo.

Hänen mukaansa pernaruttoriski on muutenkin Suomessa erittäin pieni sekä poronhoitoalueilla että tuotantoeläimillä. Viimeisimmät pernaruttotapaukset on todettu yksittäisillä naudoilla vuosina 2008 ja 2004.

Kiviruusu kuitenkin muistuttaa, että on tärkeää ilmoittaa eläinlääkärille eläimistä, jotka ovat kuolleet äkillisesti ja joiden kuolinsyystä ei ole tietoa. Vuosittain Evira tutkii kymmenkunta pernaruttoepäilyä.