Puu-Vallilan uhkaava tulipalo sai ehkä alkunsa kannabisviljelmästä

Helsingin Puu-Vallilassa eilisaamuna syttynyt tulipalo sai alustavan tiedon mukaan alkunsa pistorasiasta. Poliisin mukaan asunnossa oli kasvatettu kannabista. Viljelmissä käytettävät sähkölaitteistot voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Kotimaa
Tulipalo Puu-Vallilassa 27.7.2016
Asunnossa ollut nuori nainen ehdittiin pelastaa täpärästi toisen kerroksen ikkunan edessä olevalta tasanteelta.Säde Peltola

Helsingin Puu-Vallilassa eilisaamuna syttynyt tulipalo sai mahdollisesti alkunsa kannabisviljelmästä. Talosta pelastettu nuori nainen on kertonut poliisille kuulusteluissa, että tuli levisi pistorasiasta.

– Sieltä on löytynyt palon yhteydessä kannabisviljelmä. Asukas on kertonut kuulusteluissa haistaneensa palaneen käryä ja menneensä katsomaan eteiseen, jossa pistorasia oli syttynyt tuleen. Se tieto meillä on tässä vaiheessa käytettävissä, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista.

Pihapiirin asukkaat kertovat Yle Uutisille nähneensä, kuinka poliisit kantavat pihalle palaneen viljelmän jäämistöä. Miten pistorasia voi itsestään syttyä palamaan?

– Sitä on vielä vaikeaa spekuloida, mutta jos viljelmän takia syntyy ylikuormitusta sähkölaitteisiin, niin toki se on mahdollista, Hietala arvioi.

Kannabiksen kotikasvatuksessa käytetään yleisesti voimakkaita kaasupurkausvalaisimia, jotka kuumenevat voimakkaasti, jos tilan tuuletuksesta ei huolehdita. Kannabiksen kotiviljelmät ovat Hietalan mukaan aina jonkinasteinen paloturvallisuusriski.

– Tosiasiahan on, että siellä on voimakkaita lamppuja ja jos jatkojohdosta liitetään monia johtoja samaan jatkojohtoon, niin ylikuormitustilanne on mahdollinen. Kuumat lamput taas voivat osua johonkin ja sytyttää palon sitä kautta, Hietala sanoo.

Asukkaan kuulustelut jatkuvat tänään ja sieltä toivotaan lisävaloa muun muassa syttymissyyn selvittelyyn.

Asukas pelastui täpärästi ikkunan kautta

Tulipalo syttyi toisen kerroksen asunnossa, jossa oli sisällä nuori nainen. Hänet pelastettiin täpärästi ikkunan edessä olleelta kattotasanteelta.

Toisen kerroksen asunto paloi hiileksi ja se täytyy remontoida täysin. Palaneen asunnon alakerran asukas joutuu etsimään itselleen tilapäisen asunnon useiden kuukausien ajaksi vesivahinkojen takia.

Puu-Vallila on rakennettu alun perin 1910- ja 1920 -luvuilla työläisten asunnoiksi. Rauhaisa asuinalue sijoittuu vilkkaiden liikenneväylien Teollisuuskadun, Sturenkadun ja Mäkelänkadun rajaamalle alueelle.